Enkele post bekijken
  #1  
Oud 28th November 2017, 21:21
Lotte.V*ndekeybus Lotte.V*ndekeybus is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2017
Locatie: Loenhout
Posts: 36
Oorsuizen kan je bestrijden door controle te nemen over je brein

Oorsuizen kan je bestrijden door controle te nemen over je brein


Wie lijdt aan tinnitus kan het irritante suizen in de oren verminderen via neurofeedback.

Tien tot vijftien procent van de volwassenen heeft last van oorsuizen of tinnitus; een aandoening waarbij je constant een ruis of pieptoon hoort die er niet is. Het is moeilijk om je niet te focussen op het geluid, maar als je dat doet, maakt dat de zaak alleen maar erger. Daarom is het cruciaal voor de behandeling dat de patiënt het oorsuizen leert negeren.

Controle over je brein

Biomedisch ingenieurs aan de Wright State University in Ohio onderzochten een nieuwe methode om oorsuis het zwijgen op te leggen, via ‘neurofeedback training’. Daarbij krijg je een visuele voorstelling van je eigen hersenactiviteit, terwijl je probeert er controle over uit te oefenen.

‘Het idee is dat patiënten met tinnitus te veel aandacht schenken aan het gehoor, waardoor de auditieve cortex, waar de hersenen geluidsprikkels verwerken, actiever is dan bij andere mensen’, legt onderzoeker Matthew Sherwood uit. ‘We hoopten dat neurofeedback de patiënten zou helpen om hun aandacht ergens anders op te vestigen.’

Adem in, adem uit

Om dat te testen onderwierp het team van Sherwood achttien proefpersonen met een gezond gehoor aan een experiment. Met een fMRI-scanner registreerden ze de hersenactiviteit van de vrijwilligers, die oordopjes indeden waarin van tijd tot tijd een ruis klonk. Op een scherm zagen de proefpersonen hoe de activiteit van hun auditieve cortex toenam tijdens de ruis. Ze kregen de opdracht om de activiteit te verlagen, door hun aandacht ergens anders op te vestigen.

‘Velen focusten op hun ademhaling, wat hen een gevoel van controle gaf. Door hun aandacht af te wenden, slaagden de proefpersonen er in de activiteit van hun auditieve cortex te verlagen. Tot nu toe zijn de neurale mechanismen achter tinnitus nauwelijks bekend, maar aandacht heeft er waarschijnlijk iets mee te maken’, zegt Sherwood. ‘Op termijn zouden we een neurofeedback-programma willen ontwerpen waar je geen MRI-scanner voor nodig hebt, maar een app of thuistherapie.’ Het team maakte vandaag de resultaten bekend op de jaarlijkse conferentie van de Radiological Society of North America.

Bron: Eos, 28/11/2017, https://www.eoswetenschap.eu/gezond...n-over-je-brein

Mening:
Tinnitus is een aandoening die steeds meer onder de aandacht wordt gebracht. Ik merk ook op dat er steeds meer onderzoek wordt gedaan naar de oorzaak, die nog nauwelijks bekend is, en doeltreffende behandelingen. Ook wordt steeds vaker de preventie in de kijker gezet. Zo zie je bijvoorbeeld dat er op festivals oordopjes beschikbaar zijn voor de feestvierders en dat er geluidsnormen worden opgesteld. Deze veiligheidsmaatregelen zijn zeker belangrijk om gehoorschade te voorkomen. Personen die aan deze aandoening lijden, voelen deze oorsuizen vaak als irriterend aan. Ik kan me heel goed inbeelden dat dit erg storend en hinderlijk moet zijn. Het is verder ook geen geheim dat er al mensen uit het leven zijn gestapt omwille van tinnitus, deels doordat er een gevoel van onmacht is over de aandoening en het een verlammend en deprimerende invloed heeft. Hierdoor vind ik dit onderzoek zeker interessant en de moeite waard.
Met citaat antwoorden