De gemiddelde levensstandaard in het Verenigd Koninkrijk zal wellicht nog tot 2020 achteruit blijven gaan. Het land dreigt zo geconfronteerd te worden met de langst durende achteruitgang van het welvaartspeil sinds de jaren 1950, zo blijkt donderdag uit een onderzoek dat een denktank heeft uitgevoerd op basis van de groeicijfers van de overheid.
De Britse regering had gisteren de economische groeivooruitzichten tot 2021 verlaagd. Als gevolg van onder meer de brexit en de lagere productiviteit wordt de gemiddelde groei voor de komende vijf jaar bijgesteld naar 1,4 procent. Het Britse bbp dreigt in 2021 3,4 procent kleiner uit te vallen dan voorspeld was in maart 2016, dus nog voor de Britten in een referendum stemden voor de uittrede uit de EU.
Volgens de denktank 'Resolution Foundation' zal die lagere groei leiden tot een daling van het gemiddelde inkomen van de Britse gezinnen. Het gaat om een daling die in vergelijking met de periode vlak na de financiële crisis "langer duurt, maar niet dieper is". Concreet zou het reële inkomen van de Britse gezinnen tussen 2015 en 2020 negentien kwartalen op rij dalen, zo wordt gewaarschuwd.
Het fiscaal en financieel beleid van de conservatieve Britse regering zal bovendien "een neerwaartse druk zetten op de levensstandaarden en een opwaartse op de ongelijkheid", zo klinkt het nog. De 33 procent armste gezinnen zullen volgens de denktank jaarlijkse gemiddeld 715 pond verliezen tegen 2021. De rijkste 33 procent zal jaarlijks dan weer 185 pond extra hebben.
BRON: De Morgen 23/11/2017
https://www.demorgen.be/buitenland/...-1950-b78b77e6/
EIGEN MENING: Ik vind het heel erg dat de levensstandaard in het Verenigd Koninkrijk nu een daling gaat kennen. Als je terugdenkt aan het welvaartspeil in 1950, ligt dat een pak minder hoog dan het welvaartspeil nu. Het is dus bijna onvoorstelbaar dat dat nu opnieuw zo gaat worden in het Verenigd Koninkrijk. Ik kan ook niet begrijpen dat er nog meer ongelijkheid gaat komen nu. De armeren blijven verliezen, terwijl de rijken nog meer krijgen. Het zou net andersom moeten zijn, vind ik. De rijkeren zouden iets meer moeten verliezen, terwijl de armeren dan wat meer krijgen om hun leven terug te kunnen opbouwen. Men zou meer moeten streven naar gelijkheid, maar zoals in het artikel staat, is er een neerwaartse druk op de levensstandaard en een opwaartse op de ongelijkheid. Als je kijkt naar de bedragen die de armeren verliezen en de rijkere krijgen, begrijp ik niet hoe zoiets kan!