Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) vindt de dalende trend bemoedigend, maar waarschuwt ook.
Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) heeft vorig jaar in ons land 915 hiv-infecties gediagnosticeerd. Dat aantal ligt 9,8 procent lager in vergelijking met 2015 en zelfs een kwart lager in vergelijking met 2012.
Jaarlijks brengt de 'dienst epidemiologie van infectieziekten' van het WIV cijfers uit over het aantal nieuwe besmettingen van hiv, het virus dat de anti-immuunziekte aids veroorzaakt. Hiv treft volgens het WIV hoofdzakelijk twee groepen: mannen die seks hebben met mannen (MSM) en mannen en vrouwen die het virus opliepen via heteroseksueel contact en die vooral afkomstig zijn van Sub-Saharaans Afrika. Voor die groepen ziet het WIV een daling.
'Na de lichte stijging in 2015 van het aantal hiv-diagnoses bij MSM wordt opnieuw een daling waargenomen in 2016. Het aantal nieuwe hiv-diagnoses daalde met 8 procent ten opzichte van 2015, en met 21 procent in vergelijking met 2013, toen de hoogste piek werd waargenomen.'
De daling van de hiv-diagnoses bij heteroseksuelen afkomstig uit Sub-Saharaans Afrika, heeft zich voor het vierde opeenvolgende jaar voortgezet. 'Het aantal nieuwe hiv-diagnoses daalde in 2016 met 5 procent in vergelijking met 2015 en met 41 procent in vergelijking met 2012', aldus het WIV.
Daarentegen, zo gaat het WIV verder, bleef het aantal nieuwe diagnoses bij heteroseksuele Belgen stabiel gedurende het laatste decennium, met 104 diagnoses in 2007, 105 in 2015 en 91 in 2016.
'De voortzetting van de dalende trend is voor het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid een bemoedigend teken', klinkt het. 'Toch blijft waakzaamheid geboden, omdat het aantal nieuwe hiv-diagnoses in België hoog blijft.'
Bron: Knack
Datum: 22/11/2017
URL:
http://www.knack.be/nieuws/gezondhe...mal-929513.html
Persoonlijke mening: Het dalende aantal hiv-diagnoses in België is natuurlijk zeer goed nieuws. Bij de 2 groepen die de meeste kans hebben op besmetting met hiv, namelijk de homoseksuele mannen en heteroseksueel contact bij mensen afkomstig uit sub-Saharaans Afrika, zet de eerder ingezette daling van het aantal hiv-diagnoses zich voort. Ik denk dat de daling van hiv-diagnoses te wijten is aan de steeds toenemende bewustwording. Het taboe rond veilige seks wordt meer en meer bespreekbaar in onze huidige samenleving en dit is enkel toe te juichen. Het is belangrijk dat we ervoor zorgen dat de daling van hiv-diagnoses zich blijft doorzetten en dat we blijven werken aan de bewustwording en kennis rond hiv. Je moet wel altijd oppassen bij dit soort onderzoeken, want het aantal vastgestelde diagnoses is niet altijd representatief voor de werkelijke bevolking. Er is altijd de mogelijkheid dat mensen die hiv hebben opgelopen dit niet weten omdat ze nog niet onderzocht zijn. Het is dus belangrijk dat we bewust blijven voor de gevaren en gevolgen die hiv op personen kan hebben. We moeten blijven vechten tegen hiv en pas stoppen wanneer het aantal nieuwe diagnoses naar 0 is teruggebracht.