Sinds de lancering van de hiv-zelftests op 23 november 2016 werden er al ongeveer 12.000 exemplaren van de test verkocht. Dat blijkt uit cijfers van Axone Pharma, dat het product in België op de markt bracht. De tests zijn zonder voorschrift beschikbaar voor wie vreest besmet te zijn met het hiv-virus.
Veertig procent van de tests werd besteld via het internet. Het grootste deel (55 procent) werd in Vlaanderen verkocht.
'Het is nog te vroeg om de impact van de tests op het aantal nieuwe besmettingen te evalueren', zegt Thierry Martin, de directeur van het Plate-Forme dat actief is in Wallonië en Brussel en werkt rond de preventie van aids en andere seksueel overdraagbare aandoeningen. De tests zijn bovendien slechts een hulpmiddel om hiv op te sporen, aangezien de diagnose van de besmetting met het virus nog bevestigd moet worden door een arts.
De zelftests werden in het leven geroepen om de screening van mogelijk besmette personen toegankelijker te maken, en die prioriteit bestaat ook vandaag nog. 'De screening is de hoeksteen van de preventie. Iedereen is vrij om te kiezen welke manier van screening hij verkiest. Het belangrijkste is dat de besmette persoon vroegtijdig onderzocht kan worden zodat hij snel in het verzorgingssysteem terecht kan komen', zegt Martin.
'Een aangepaste behandeling met hiv-remmers verlaagt de virale lading in het bloed en de andere vloeistoffen tot een zeer lage hoeveelheid (een niet-detecteerbare virale lading), wat het risico op seksuele overdracht vermindert.' Het platform pleit eveneens voor de uitbreiding van kosteloze anonieme screenings.
In 2015 werden 1.001 nieuwe gevallen van hiv-besmetting gerapporteerd in België, zo blijkt uit het jaarrapport van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. Cijfers voor 2016 zijn nog niet beschikbaar.
Gevonden op 22 november 2017
http://www.standaard.be/cnt/dmf20171122_03200954
Eigen mening. 12.000 verkochte zelftests in één jaar is in mijn ogen ongelofelijk veel. Dit wilt zeggen dat er minstens 12.000 mensen onveilige seks hebben gehad met een persoon die ze niet vertrouwden. Waarom in godsnaam? Er zijn op de hedendaagse markt toch genoeg manieren te vinden om jezelf en anderen te beschermen tegen seksuele overdraagbare aandoeningen.
Wat mij verder nog zorgen baart, is dat dit getal enkel geldt voor de zelftests. De testen die bij de huisarts worden aangevraagd, zitten hier niet eens bij. Ik vraag mezelf af aan welk aantal we dan zouden zitten: 25.000, 30.000,...
Ik denk dat er toch nog meer aandacht besteedt moet worden aan preventie van onveilige seks. Niet zozeer bij jongeren, maar bij alle leeftijden.