Enkele post bekijken
  #1  
Oud 21st November 2017, 13:39
brendon c*semans brendon c*semans is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2017
Locatie: grobbendonk
Posts: 24
Artificiële intelligentie doet banen verdwijnen, maar creëert er minstens evenveel ni

Artificiële intelligentie doet banen verdwijnen, maar creëert er minstens evenveel nieuwe
Door de toenemende automatisering en de opkomst van artificiële intelligentie (AI) zouden tegen 2030 tot 21 procent van de huidige banen in België kunnen verdwijnen. Maar als België de overgang goed aanpakt en zijn rol als digitale voorloper blijft spelen, kunnen er nog meer nieuwe jobs bij komen. Dat stelt een rapport van consultant McKinsey.
De opkomst van gerobotiseerde machines die niet alleen programmeerbaar zijn, maar ook kunnen bijleren, kan de komende decennia de arbeidsmarkt ingrijpend veranderen. Die evolutie kan gevolgen hebben voor 94 procent van alle banen, zegt McKinsey.
Meestal zal een werknemer zijn job anders invullen. Bepaalde routinematige taken worden geautomatiseerd en vervangen door andere taken, waarvoor de werknemer ook nieuwe vaardigheden nodig heeft. Het gaat volgens het rapport vooral om technische, creatieve, probleemoplossende en sociale vaardigheden.
Een aantal werknemers zal ook zijn baan zien verdwijnen. In België zou tot 21 procent van de banen voor meer dan 70 procent automatiseerbaar zijn en dus bedreigd. Vooral banen van lager en middelhoog opgeleide mensen zouden kunnen verdwijnen. Vooral in transport, maakindustrie en handel.
België moet rol van digitale koploper behouden
Maar er is ook een keerzijde. Automatisering en artificiële intelligentie leiden tot een hogere productiviteit en creëren ook nieuwe banen. De machines ontwerpen, bouwen, onderhouden, bijvoorbeeld, of juristen die zich specialiseren in alles wat met AI te maken heeft. Dat leidt tot meer economische groei - McKinsey spreekt van 1 procent extra groei van het bruto binnenlands product tegen 2030.
Het is volgens de consultant mogelijk méér banen te creëren dan er verloren gaan. Zelf spreekt hij van "een nettogroei van de toekomstige banenvraag met 1 procent of 40.000 jobs tegen 2030".
België moet dan wel zijn rol van digitale koploper behouden, door bijvoorbeeld innovatie te stimuleren, in de juiste opleidingen en vormingen te voorzien, en nodige aandacht te hebben voor cyberveiligheid en privacy. Als dat níet gebeurt, "kan dit leiden tot een stijging van de werkloosheid en/of een lagere bbp-groei in België", besluit McKinsey.
Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/1...n-verdwijnen--/
Mening:
Ik vind dit geen goed idee om onze markten te automatiseren. Het zal er voor zorgen dat er veel bannen zullen verdwijnen, ze zeggen wel dat er ook nieuwe banen zullen bij komen maar dat kan je er niet echt mee gaan vergelijken. Want de robots kunnen voornamelijk de banen over nemen waar bij mensen met geen hoog diploma voor nodig hebben, het gaat dan voornamelijk voor banen in de maakindustrie, transportindustrie,…. Dit zijn de banen die goed zijn voor mensen die laag geschoold zijn maar ook voor mensen met een beperking, het is werk waar je niet perse een hoge opleiding voor nodig hebt. Als ze de automatisering echt gaan doorvoeren verdwijnen die banen er zullen ook wel banen bij komen maar dan heb je een veel hogere opleiding voor nodig. Dat kan een probleem worden voor de onder geschoolde mensen of kinderen die een hoge opleiding niet aan kunnen. Wat gaat er met hen gebeuren, zullen zij aan hun lot overgelaten worden? Want in het leven van nu kunnen zij nu die jobs doen maar als die verdwijnen zijn ze verplicht om een hoger diploma te behalen of ze zitten zonder werk.
Met citaat antwoorden