Geflankeerd door militairen heeft Robert Mugabe gespeecht op de staatstelevisie. Maar de Zimbabwaanse president repte met geen woord over aftreden.
De regerende partij ZANU-PF heeft eerder dit weekend beslist om hun leider, president Robert Mugabe, te vervangen door Emmerson Mnangagwa. Ook Grace Mugabe, de echtgenote die ervan droomde om haar echtgenoot op te volgen, werd uit de partij gezet. De president kreeg een ultimatum voorgeschoteld: aftreden voor maandag 11 uur of afgezet worden.
Toen duidelijk werd dat Mugabe een toespraak zou geven op de staatstelevisie, verwachtte iedereen dan ook dat de president zijn vertrek zou aankondigen. Verschillende bronnen bevestigden dat ook.
Maar in een verwarrende speech gaf hij weliswaar toe dat er problemen zijn in het land, maar repte hij met geen woord over aftreden. Integendeel, hij beloofde zelfs om in december het partijcongres voor te zitten.
Omringd door militairen
'De ontmoeting met de top van het leger heeft me doen beseffen dat er bepaalde problemen zijn in dit land die moeten worden aangepakt', begon Mugabe. De tussenkomst van het leger deze week was volgens hem dan ook het gevolg van 'bezorgdheid die voortkomt uit hun lezing van de stand van zaken in ons land en in de regeringspartij ZANU-PF'.
Hij raakte verder heel wat verschillende onderwerpen aan, zoals de economie 'die door een moeilijke periode gaat', het karakter van de Zimbabwanen, de partij ZANU-PF En hij beklemtoonde dat het land moet terugkeren 'naar een toestand van normaliteit'. 'We mogen ons niet laten leiden door bitterheid of wraak. We moeten leren vergeven en onze conflicten oplossen in een kameraadschappelijke Zimbabwaanse spirit', klonk het. En dan plots: 'Bedankt en goede avond'.
Opvallend: hij werd tijdens zijn speech omringd door de legertop en andere onderhandelaars, waaronder Fidelis Mukonori, een katholieke priester. Tijdens de speech kwam hij verward over en hij zou ook verschillende pagina's van de voorbereide tekst hebben overgeslagen.
Kort na de toespraak gaf Chris Mutsvangwa, leider van de machtige veteranenbeweging in Zimbabwe, al aan dat de plannen om Mugabe af te zetten gewoon doorgaan. Om hem af te zetten is er een tweederdemeerderheid nodig in beide kamers van het parlement, dat dinsdag het werk hervat. Regeringspartij ZANU-PF heeft in het parlement een overweldigende meerderheid. De exit van Mugabe lijkt dan ook onafwendbaar.
Bron:
http://www.standaard.be/cnt/dmf20171119_03194717
Mening: Een democratisch beleid en democratische verkiezing zijn voor mij persoonlijk van groot belang voor een gezond functionerende samenleving. Als een president zoals Mugabe zo lang aan de macht blijft en uiteindelijk nog niet wil aftreden is er duidelijk iets mis met het politieke bestuur in Zimbabwe. Ik ben me er van bewust dat de democratie in België en Zimbabwe niet met elkaar te vergelijken zijn, toch begrijp ik niet dat de bevolking en de regering niet ingegrepen hebben tot nu. Er is in Zimbabwe nog veel werk aan de winkel om een volledig democratisch geleid land te worden zoals we dat hier in België kennen.