ma 13 november 2017 - door DDC
Wetenschappers kijken op nieuwe manieren naar de effecten van geluid.
In Vlaanderen worden bijna 900.000 mensen of 367.000 woningen voortdurend blootgesteld aan lawaai van gemiddeld 55 dB of meer. Dat veroorzaakt gezondheidsproblemen. Het risico op een verhoogde bloeddruk en hartklachten stijgt.
Ondanks verschillende investeringen, waaronder ‘stiltegebieden’ in Vlaanderen, is het de laatste jaren niet veel stiller geworden. ‘Lawaaihinder is het milieuprobleem waarbij we het minst vooruitgang hebben geboekt,’ zegt geluidsexpert Fred Woudenberg in Eos.
Wetenschappers proberen geluidshinder vanuit een nieuwe invalshoek te benaderen. Niet alleen het volume is belangrijk, ook het soort geluid maakt een verschil. ‘Om echt tot rust te komen, hebben we een aangenaam geluidsklimaat nodig,’ zegt fysicus Tjeerd Andringa in Eos. ‘Geluiden moeten passen bij onze verwachtingen, zodat we onze aandacht kunnen richten op wat we willen.’
Wat zijn onze verwachtingen dan? Om dat te weten doen Andringa en andere experts een beroep op burgers. Via onder meer apps en vragenlijsten zoeken ze uit wat mensen van hun geluidsklimaat vinden. Uit de resultaten moet blijken wat een fijne leefomgeving maakt. Stadsplanners kunnen daarmee aan de slag.
Of een aangenaam geluidsklimaat in de buurt, zoals een park, de negatieve effecten van te veel lawaai de rest van de tijd compenseert, is nog niet helemaal duidelijk. Al zijn er aanwijzingen voor positieve effecten. Proefpersonen herstelden sneller van stress bij aangename geluiden als vogelgezang. Sporadische rust kan verhinderen dat de emmer overloopt.
Bron: 'Lawaai kan ons ziek maken' (EOS), geraadpleegd op dinsdag 14 november 2017 via
https://www.eoswetenschap.eu/gezond...-ons-ziek-maken
Eigen mening:
In onze hedendaagse maatschappij ervaren we dagelijks verschillende drukke momenten, in welke vorm dan ook, die we als weinig aangenaam ervaren. We willen daar vanaf, maar dat blijkt nog zo simpel niet te zijn. Het is vaak moeilijk om eens een klein momentje echte rust te nemen. Hoewel rust iets persoonlijk is, associëren we rust vaak met stilte.
En laat net dat iets zijn waar we volgens EOS een tekort aan hebben. Maar liefst 1 op de 8 Belgen wordt voortdurend blootgesteld aan een lawaai van gemiddeld 55 dB of meer. Uit eigen ervaring weet ik ook dat echte stilte zeldzaam is, zeker tijdens de werkuren/schooluren. Hier kunnen zeker concrete maatregelen genomen worden; het lijkt mij bijvoorbeeld goed om enkele vaste stiltepauzes in te lassen.
Jammer genoeg blijven de gevolgen niet uit en zijn deze niet enkel beperkt tot vermoeidheid, stress etc. maar zijn er bovendien ook lichamelijke gevolgen aan verbonden. Voor de hand liggend, hoewel er amper bij wordt stilgestaan, is dat er sowieso gehoorschade wordt opgelopen bij een overmatige lawaaiblootstelling. Maar daar blijft het niet bij; het zou ook zorgen voor een verhoogde bloeddruk én een verhoogd risico op hartklachten.
Allemaal redenen waarvoor ik vind dat deze problematiek zeker wat meer aandacht verdiend. We komen er tenslotte allemaal mee in contact. Het is belangrijk om te beseffen dat je een stille omgeving niet alleen als individu maakt; het vergt de toewijding van een hele groep mensen. Je bent niet alleen, denk aan de andere!