Enkele post bekijken
  #1  
Oud 10th November 2017, 15:02
Nathalie H*ybrighs Nathalie H*ybrighs is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2017
Locatie: Ham
Posts: 38
7-jarige jongen met erfelijke huidziekte gered door hem volledig nieuwe kweekhuid te

7-jarige jongen met erfelijke huidziekte gered door hem volledig nieuwe kweekhuid te geven

Een jongetje dat in acuut levensgevaar verkeerde doordat een groot deel van zijn opperhuid was verdwenen, is succesvol behandeld met een genetische techniek. Hij leed aan een zeldzame erfelijke huidziekte.

Wetenschappers hebben het leven van een 7-jarig jongetje dat leed aan een ernstige erfelijke huidziekte gered door hem een volledig nieuwe, gezonde huid te geven. Dat deden ze door de genetische fout te verbeteren, uit de gecorrigeerde cellen huid te kweken en deze vervolgens te transplanteren naar het jongetje. Het resultaat tonen ze in de nieuwste editie van Nature.
Het jongetje is inmiddels weer gezond, ook 21 maanden na de operatie nog. "De huid van het jongetje is op sommige plekken iets rimpeliger dan normaal en de kleur is niet helemaal homogeen, maar verder verschilt deze niet van normale huid", zegt de Italiaanse celbioloog Michele de Luca, hoofdauteur van het artikel
Een foto toont hoe het Duitse jongetje eraan toe is bij zijn opname in 2015 in het ziekenhuis van Bochum: ruim 60 procent van zijn opperhuid is verdwenen, waardoor zijn huid felrood is. Hij is in acuut levensgevaar, omdat hij zonder opperhuid amper beschermd is tegen infecties en het verlies van vocht, eiwitten en mineralen. De artsen krijgen een dubbele bacteriële infectie bij de jongen niet onder controle.

Het kind heeft een ernstige vorm van Epidemolysis bullosa, oftewel 'huidaandoening met blaren'. De oorzaak van de zeldzame erfelijke ziekte is een mutatie in een gen dat noodzakelijk is voor de vorming van een eiwit dat de opperhuid aan de onderliggende lederhuid verankert. Hierdoor raakt die bij de minste beschadiging los. Tegen deze ziekte is nog geen remedie.

De Duitse artsen hebben contact opgenomen met collega's aan de universiteit van Modena in Italië. Zij slaagden er eerder in een milde vorm van de ziekte te behandelen door een stukje aangetaste huid te vervangen met gekweekte huid, waarvoor ze genetisch gerepareerde cellen afkomstig van de patiënt gebruikten.
De behandeling van het 7-jarige jongetje gaat veel verder. Ze nemen een stukje van 4 vierkante centimeter onaangetaste huid. Met behulp van een onschadelijk virus brengen ze het gecorrigeerde gen in voor het bindeiwit. Vanuit deze cellen kweken ze bijna een vierkante meter aan lapjes huid. In drie operaties transplanteren de Duitse chirurgen deze lapjes naar het jongetje en vervangen zo 80 procent van zijn huid.

Bron : De Morgen, 08/11/2017
https://www.demorgen.be/wetenschap/...geven-b3685d45/
https://www.nature.com/news/skin-re...nsights-1.22965

Mening : Ik ben elke keer opnieuw verbaasd wat er tegenwoordig allemaal kan op basis van genetica. En niet alleen de genetica, alles in de medische wereld. Dit komt waarschijnlijk ook omdat er de dag van vandaag meer geld wordt gespendeerd aan onderzoek van allerlei ziektes. Natuurlijk ook door de samenwerking van verschillende personen uit verschillende landen.
Ik vind dit heel positief want er komen steeds maar meer ziektes, kankers voor waar nog geen medicijnen of behandeling tegen gevonden zijn. Maar door deze voortdurende vooruitgang hebben we toch betere vooruitzichten voor onze kinderen en kleinkinderen.
Dat zo een kleine jongen door huidtransplantatie zijn volledige leven ziet veranderen is toch fantastisch. Natuurlijk moet dit wel allemaal ethisch verantwoord blijven.
Met citaat antwoorden