Bijna zes op de tien Belgen hebben er geen probleem mee dat mensen een ‘gratis’ maandelijks inkomen ontvangen van de overheid.
Een meerderheid van de Belgen is voorstander om een basisinkomen in te voeren. Dat blijkt uit onderzoek van European Social Survey in achttien Oeso-landen, dat de Antwerpse onderzoeker Wim Van Lancker onder de loep nam.
In slechts zes landen sprak meer dan de helft van de ondervraagden zich uit voor een basisinkomen: Ierland, Finland, België, Israël, Rusland en Slovenië. Daarbij zou iedere burger een maandelijks inkomen krijgen van de overheid om in zijn basisbehoeften te voorzien. Iedereen krijgt daarbij hetzelfde bedrag, ongeacht of hij werkt of niet.
Oud idee
In Zwitserland werd vorig jaar nog een voorstel om het basisinkomen in te voeren met een grote meerderheid verworpen. Het idee gaat al eeuwen mee, maar werd de laatste maanden door enkele politici, zoals Nele Lijnen (Open VLD), weer op de politieke agenda gezet.
In zowel Finland als Nederland (Utrecht) lopen experimenten met het basisinkomen om te zien of het idee haalbaar is.
Bron: De standaard (2/11/17 - 16.58u)
Geraadpleegd op 2/11/17 om 17.30u
Link:
http://www.standaard.be/cnt/dmf20171102_03165542
Mijn mening:
Ik vind het voorstel om iedereen van een basisinkomen te voorzien toch vrij optimistisch. Mijn eerste bezorgdheid gaat naar de financiële mogelijkheid. Gaan we onze schuldenberg niet vergroten? Ik schat dit alvast niet erg positief in. Een tweede zorg is volgens mij de mentaliteit van heel wat burgers. Als ze dan toch een basisloon krijgen waarmee ze zichzelf van voedsel en onderdak kunnen voorzien, waarom zouden niet-gemotiveerde mensen dan nog gaan werken? Werkende mensen krijgen een extra loon bovenop hun basisinkomen maar volgens mij gaan heel wat 'luie' mensen hun fulltime job achterwege laten wat op zijn beurt de economie niet goed zal doen. Niemand staat echter te springen om de vuile werkjes te doen.