Ik ben mij wel bewust van het feit dat de komst van Puigdemont verdeeldheid kan zaaien in ons land. Langs de andere kant ben ik het absoluut niet eens van de dictatoriale maatregelen die Spanje neemt tegen Puigdemont en zijn regering. Ik ben het niet altijd eens met de manier waarop de Catalaanse premier heeft gehandeld en ik ben van mening dat hij (en zijn regering) veel zaken op een andere manier hadden moeten aanpakken. Ik ben er wel van overtuigd dat hij steeds in het belang van de democratie heeft gehandeld. Ik ben van mening dat Spanje anti-democratische maatregelen én wetten heeft gebruikt om de positie van Puigdemont te ondermijnen. Ik duid hierbij op het gebruik van veel grondwettelijke aspecten die dateren uit de periode Franco en zelfs daarvoor. Ik verwijs naar de aanklacht 'Rebellie' en naar het activeren van artikel 155. Rajoy focust zich enkel op de grondwet, die hem volledig indekt. De onafhankelijkheid gaat wel iets verder dan louter de grondwet, want in het geval van Spanje is deze (naar mijn mening) zo ontworpen dat een regio die onafhankelijk wil worden, bijzonder weinig valabele opties heeft. Ik verwijs hierbij naar een opiniestuk uit De Morgen, waarbij ik mij grotendeels aansluit.
https://www.demorgen.be/opinie/wat-...itiek-b5b556c0/
Dat is de basis van mijn argumentatie: Spanje is naar mijn mening flagrant in de fout gegaan. Er is echter geen enkele regering in de hele Europese Unie die Spanje daar op durft te wijzen, want veel landen zijn enorm bang voor een sneeuwbaleffect: veel landen binnen de EU kampen ook met regio's met dezelfde onafhankelijkheidsdrang als Catalonië. Ik schrijf dit af als pure lafheid en de houding die Europa aanneemt, gaat in tegen veel waarden die ze "zogezegd" hoog in haar vaandel draagt. 1 waarde steekt er bovenuit: democratie. De wil van het volk, is door Spanje met voeten getreden. De boycot van het referendum, het politiegeweld, de verklaringen van zowel de Spaanse koning als van Rajoy.. Zij dienen niet de wil van het volk, maar lijken zich louter toe te spitsen op de (zwaar verouderde) wet, in de hoop zo Catalonië bij Spanje te houden. Nog een belangrijke waarde die met de voeten wordt getreden is dialoog: Spanje weigert elke vorm van dialoog met Catalonië, hoewel Puigdemont hier wekenlang toe heeft opgeroepen. Er is blijkbaar maar 1 waarde die momenteel belangrijk is en dat is het respecteren van de grondwet.
Voor mij is het belangrijk dat Puigdemont asiel aanvraagt en ook krijgt in België. Niet omdat ik wil dat er verdeeldheid wordt gezaaid, maar wel omdat het omgekeerde (geen asiel) een totaal verkeerd signaal zou geven. In een Europa waar de Europese bevoegdheden en inmenging steeds groter worden, kijkt bij deze onafhankelijkheidskwestie HEEL Europa opeens de andere richting uit. Niemand ziet het politiegeweld in Barcelona, dat georkestreerd werd door Rajoy. Niemand durft openlijk kritiek te uiten op het weigeren van dialoog met de rijkste Spaanse regio. Het wordt tijd dat iemand de weg van democratie en mensenrechten kiest. Ik hoop dat België niet buigt voor de druk die Spanje zal uitoefenen.
Ik volg dan ook de onderstaande redenering, dat een minister die contact heeft met Puigdemont gesanctioneerd moet worden, helemaal niet. Dit is opnieuw een signaal dat wij blindelings akkoord gaan met de houding van Spanje en Puigdemont zien als een misdadiger.