Noord-Korea zat achter de aanval met de gijzelsoftware WannaCry in mei. Dat heeft de Britse staatssecretaris voor Veiligheid, Ben Wallace, vandaag gezegd aan de BBC. Hij wilde niets zeggen over het bewijs dat inlichtingendiensten hebben voor die conclusie.
Cyberbeveiligers als Kaspersky en Symantec hadden Noord-Korea ook al genoemd als mogelijke dader.
WannaCry wist in een paar dagen tijd honderdduizenden computersystemen in 150 landen te besmetten. De systemen werden vergrendeld en de makers eisten omgerekend enkele honderden euro's in bitcoins. Pas na betaling van dat losgeld wilden ze de systemen vrijgeven. Het geëiste losgeld was vrij laag, meestal eisen de makers een veelvoud ervan.
Groot-Brittannië werd zwaar getroffen door de aanval. Britse ziekenhuizen konden bijvoorbeeld niet meer werken. De gijzelsoftware kon worden gestopt toen een Britse onderzoeker een soort uitknop in de code ontdekte.
Windows
WannaCry maakte gebruik van een gat in de beveiliging van Windows. De Amerikaanse geheime dienst NSA had die kwetsbaarheid ontdekt en gebruikt. Een schimmige hackersgroep, The Shadow Brokers, heeft de kennis waarschijnlijk gestolen van de Amerikanen.
Hetzelfde gat in Windows werd in juni gebruikt voor een andere ransomware-aanval. Oekraïne was het belangrijkste slachtoffer. Vanwege de slechte relatie van Kiev met Moskou worden Russische hackers gezien als mogelijke daders.
Bron: De Morgen
datum: 27/10/2017
URL:
https://www.demorgen.be/buitenland/...nacry-b6f5203f/
Persoonlijke mening: De beschuldigingen van Brits staatssecretaris voor veiligheid Ben Wallace moeten zeker met een korrel zout genomen worden. Het feit dat hij zijn beschuldiging niet staaft met bewijzen zegt in mijn ogen genoeg. Om mij te overtuigen moeten er degelijke argumenten zijn die bewijs leveren van een bepaalde handeling. De uitspraak van Wallace is een typisch voorbeeld van de hedendaagse manier van politiek voeren. Het is makkelijk om een persoon of land te beschuldigen dat al in een negatief daglicht staat omwille van andere zaken. Wanneer je geen argumenten geeft om deze beschuldiging kracht bij te zetten vind ik dat je de zaak gewoon grondig moet onderzoeken en pas met een uitspraak kunt doen wanneer je effectief bewijs hebt. In het huidige politieke klimaat beschuldigd men vooraleer men de zaak grondig onderzoekt. Deze manier van politiek voeren draagt enkel bij tot meer conflicten. Ik vind dat er in de politiek een verbod moet komen op uitspraken die niet gestaafd zijn met argumenten en bewijzen. Op deze manier zal de politiek op een eerlijke en correcte manier verlopen. Dit zal ervoor zorgen dat de politiek terug geloofwaardiger wordt.