N-VA wil alleen nog maar ledlampen voor openbare verlichting
Alle openbare verlichting in Vlaanderen moet met ledlampen worden uitgerust. Dat voorstel lanceren de Vlaamse volksvertegenwoordigers Andries Gryffroy en Bart Nevens. Dat zou op termijn niet alleen een besparing van 32 miljoen euro per jaar opleveren, maar is ook milieuvriendelijker, zeggen de N-VA'ers.
Vlaanderen telt ongeveer 1,5 miljoen 'lichtpunten' op de openbare weg. "80 procent van de openbare verlichting staat op gemeentewegen en -pleinen, die beheerd worden door de steden en gemeenten. Zij staan dus in voor het jaarlijkse kostenplaatje", zegt Gryffroy. Dat kostenplaatje bedraagt volgens de volksvertegenwoordiger 128 miljoen euro, waarvan 104 miljoen euro aan energiekosten.
Daarom stellen Gryffroy en Nevens voor om alle 'oranje lampen', die overigens vanaf 2020 niet meer worden geproduceerd, te vervangen door ledverlichting. "De omschakeling zelf vergt van de steden en gemeenten een totale investering van rond de 450 miljoen euro, een immens bedrag. We willen hen dan ook de nodige instrumenten aanreiken om die transitie te kunnen inzetten", zegt Nevens.
Concreet denken de N-VA'ers aan een samenwerking met een private partner, die de installatie, de uitbating en het onderhoud op zich zal nemen voor een vast bedrag. "Iedereen wint hierbij: de gemeente vermindert zijn uitgaven en de Vlaming krijgt moderne technologie in zijn straat", luidt het.
Een overschakeling naar ledverlichting zou niet alleen kostenbesparend zijn, maar levert ook een ecologisch voordeel op, omdat ledlampen zuiniger zijn en langer meegaan, benadrukken de volksvertegenwoordigers. Daarnaast is het ook makkelijker om ledverlichting te sturen. "De verlichting dimmen en zelfs doven in functie van een bepaald tijdsprogramma of in functie van beweging: het is allemaal mogelijk."
Bron:
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/1...re-verlichting/
Mening:
Ik vind het geen slecht idee om alle straat verlichting te vervangen door ledverlichting. De overheid probeert al veel kosten te reduceren om de verlichtingspalen uitzetten na een bepaald tijdsstip. Maar de straat verlichting is niet milieu vriendelijk en ook niet goedkoop. Led verlichting daar in tegen zijn wel milieuvriendelijk en hebben een langer levensduur maar zijn ook veel goedkoper in aankoop en in gebruik. Maar dat is niet het enigste voordeel led lichten zijn helderder waardoor de zichtbaarheid ook verbeterd op de weg. Het zou zelfs helemaal zuiniger worden als men de lampen gaan installeren dat als er iemand voorbij loopt de straat verlichting aanspringt. Natuurlijk liggen dan de installatie kosten hoog maar er kunnen onderhandelingen gebeuren met een privé partner om bijvoorbeeld de installatie, uitbating en onderhoud op zich te nemen voor een vast bedrag. De led verlichtingen kunnen de gemeentes tot 32 miljoen euro per jaar besparen wat zo een budget kan vrij maken voor andere doelen.