De gevaren van gsm’en achter het stuur zijn bekend. Toch geven twee op de drie Vlaamse automobilisten toe dat ze tijdens het rijden wel eens berichtjes lezen of verzenden, of bellen met de gsm in de hand.
Dat blijkt uit een online bevraging bij 1.250 automobilisten in opdracht van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV).Eén op de zes (16 pct) doet dat zelfs tijdens minstens de helft van de ritten, en zij vormen het hoogste risicoprofiel.
Samen met Vlaams Mobiliteitsminister Ben Weyts grijpt de VSV deze cijfers aan om zondag op het oefenterrein van de VAB-rijschool in Machelen een nieuwe campagne te lanceren. Kernboodschap van die campagne wordt weggebruikers te laten beloven dat ze de gsm aan de kant laten tijdens het rijden.
Onder automobilisten tussen de 26 en 35, bedrijfswagenbestuurders, zelfstandigen en zij die jaarlijks meer dan 30.000 km afleggen, is het hoogste risicoprofiel goed voor elke keer ruim een derde van de bestuurders.
De gsm gebruiken gebeurt vooral om te checken of er een bericht is binnengekomen (44 pct), een bericht te lezen (43 pct) of zelfs te versturen (29 pct). Ook in de file of voor een rood verkeerslicht is gsm-gebruik verboden, maar dan stijgt het gebruik van de gsm nog (respectievelijk 54 pct, 55 pct en 41 pct).
Dat het duidelijk is dat de gsm achter het stuur gebruiken gevaarlijk is, beseffen we ook zelf. Het krijgt een gevaarscore van gemiddeld 8,5 op 10 mee. Bestuurders binnen het hoogste risicoprofiel schatten dat gevaar iets lager in (7 op 10).
‘Door onze fear of missing out lopen we een groot risico te missen wat voor onze neus in het verkeer gebeurt, met alle gevolgen van dien’, zegt Weyts. ‘Met de nieuwe campagne willen we extra benadrukken dat rijden zonder afleiding de nieuwe norm zou moeten worden.’
Voor die campagne komt er vanaf 16 oktober en tot 12 november een affichecampagne langs de Vlaamse hoofdwegen. De affiche toont een bestuurder die zijn aandacht bij de weg houdt, met daarbij de slogan ‘Papa heeft beloofd niet te gsm’en als hij rijdt’ en de baseline ‘Beloof het ook op BELOOFD.be’. Er komt ook een radiospot.
8/10/17
Bron: BELGA
http://www.standaard.be/cnt/dmf20171008_03118857
Eigen mening
Als ik dringend iemand nodig heb dan ga ik wel aan de kant staan om te bellen maar dit is niet bij iedereen zo. Ik laat ook altijd weten aan de persoon waarmee ik aan het gsm'en ben dat ik ga rijden en dat deze mij dan even niet kunnen contacteren. Ik laat mijn gsm niet in mijn broek zitten wanneer ik aan het rijden ben zo is er geen verleiding om snel even te kijken.
De campagneslogan ‘Papa heeft beloofd niet te gsm’en als hij rijdt’ vind ik al absurd. Ik zou nooit mijn gsm gebruiken in de auto wanneer er iemand bij zit laat staan je kind. Als ik dringend iemand nodig heb op die moment vraag ik aan de inzittende of hij/zij wilt bellen. Het is wel een goed idee om te beloven dat je de gsm niet meer gebruikt achter het stuur maar houdt het wel stand vraag ik me af. Een belofte breek je snel en laat je snel achterwege.