Antwerpse kankerspecialist hamert op tabakspreventieiet normaal dat we zo
Antwerpse kankerspecialist hamert op tabakspreventie: “Het is niet normaal dat we zo weinig maatregelen nemen”
Antwerpen -
“Ik zal mijn strijd tegen tabak verderzetten, maar de overheid moet mij helpen. Dit is zeer dringend, waarom dan nog wachten met tabaksverpakking in de lelijkste kleur?” Antwerps kankerspecialist Filip Lardon, zopas door de Koninklijke Vlaamse Academie van België onderscheiden met de prestigieuze Loopbaanprijs, trekt aan de alarmbel.
Hoewel de verkoop van tabak onder 16 jaar verboden is, geeft 13,5 procent van de –16-jarigen aan ooit te hebben gerookt. Van de +16-jarigen is 14,8 procent een regelmatige roker. Van de 17- tot 18-jarigen rookt 13,5 procent elke dag, van de 15- tot 16-jarigen ongeveer 6 procent.
“Hoewel de cijfers over tabaksgebruik bij jongeren na de piek in 2013 een stagnerende tot licht dalende trend vertonen, blijven ze cijfers zeer hoog. Bij meisjes is er intussen zelfs weer sprake van een lichte stijging. Ik blijf mij inzetten om jongeren te informeren over de gevaren van tabak, maar ik kan dat niet alleen. Ik verwacht veel meer van de overheid.” Dat zegt Filip Lardon, diensthoofd van het Centrum voor Oncologisch Onderzoek, hoogleraar en vice-rector van de Universiteit Antwerpen. Lardon is door de Koninklijke Academie van België onderscheiden met de Loopbaanprijs voor zijn jarenlange inzet in de strijd tegen tabak.
Nicotieners
Filip Lardon heeft de voorbij jaren met zijn antirookvoordrachten in scholen ruim 10.000 jongeren kunnen bereiken. “Hen overtuigen van de sigaretten af te blijven is geen gemakkelijke klus, maar ik denk dat de boodschap die ik als professor en met zeer confronterende cijfermateriaal probeer over te brengen, sneller wordt opgepikt dan de goed bedoelde preek van veel ouders. Ik ben dan ook blij dat mijn les- en informatiepakket ‘Een teer onderwerp voor nicotieners’ nu ook in Nederland is opgepikt.”
Filip Lardon begrijpt de lakse houding van de overheid als het op tabakspreventie aankomt, niet. “Het is niet normaal dat we zo weinig maatregelen nemen tegen een legaal product waaraan iedere dag elk half uur 1 landgenoot sterft. De verkoop van tabak moet drastischer aan banden worden gelegd, in de eerste plaats door de prijs te verhogen. In plaats daarvan vindt minister Van Overtvelt dat een accijnsverhoging van tabak en alcohol, na een verlies van miljoenen euro’s na de verlaging van 20 cent per pakje, opnieuw bespreekbaar moet zijn. Dit is onzin.”
Lelijkste kleur ter wereld
“Hetzelfde met de tabaksverpakking in de lelijkste kleur ter wereld, een simpele maatregel die in Europa voorlopig alleen door Groot-Brittannië en Frankrijk is opgevolgd. Ik begrijp niet dat minister De Block aarzelt om deze maatregel ook in ons land toe te passen.”
Antwerpse kankerspecialist hamert op tabakspreventie: “Het is niet normaal dat we zo weinig maatregelen nemen”
Australië is het eerste land dat plain packaging of neutrale sigarettenverpakkingen heeft ingevoerd. De kleur Pantone 448C, een mix van olijfgroen en bruin, wordt door experten beschouwd als de lelijkste kleur ter wereld. Uit onderzoek blijkt dat mensen die kleur associëren met vuil en dood; ruim 118.000 Australische rokers zouden hierdoor zijn gestopt. “Dit zijn maatregelen die ons op een schoteltje worden aangeboden, daarom: beste overheid, wacht niet langer, dit is zeer dringend.”
Professor Lardon wijst ook nog op het problematische alcoholgebruik bij jongeren. “Ook dit is een legaal, algemeen aanvaard product, waarvan de gevaren niet genoeg gekend zijn. Zeker als we weten dat de helft van de 15- tot 16-jarigen occasioneel drinkt. Ook hierin draagt de overheid een grote verantwoordelijkheid. Elke dag wordt er in de soap Thuis op de openbare omroep geklonken met cava en bier, terwijl we weten dat zelfs één volume alcohol al effect heeft op de hersenen en het lichaam afhankelijk maakt. Ik ben dan ook minder gelukkig met de nieuwe richtlijn van maximum 10 consumpties per week. De richtlijn om minstens twee dagen per week volledig alcoholvrij te blijven moet aan zet blijven. Ook hierin verwacht ik veel krachtdadiger signalen van de overheid.”
Bron: gva.be
Eigen mening:
Ik ben het volledig eens met Filip Lardon. De overheid doet erg weinig aan tabakspreventie, buiten de taksen nog maar eens te verhogen.
Tabak is énorm ongezond en toch blijven mensen maar roken. We kunnen beter de tabaksindustrie met hun gelobby de rug toekennen en opzoek gaan naar minder ongezonde alternatieven voor rokers, die op z'n minst het aantal doden (om het half uur 1 belg) reduceren tot een aanvaardbaar niveau.
Tabak zou ook gecategoriseerd moeten worden als hard-drugs ipv soft-drugs, aangezien het dodenaantal ontzettend hoog is. De burger moet beter worden geinformeerd. Het is niet omdat iets als 'legaal' wordt bestempeld dat het ook 'gezonder' of minder schadelijk is dan illegale producten.
Ten slotte moet er toch een manier bestaan om zowel roken te minderen als meer alternatieven te voorzien.
|