De brandstof die de Noord-Koreaanse raketten doet vliegen: is het te laat om de stroom droog te leggen?
Wanneer Noord-Korea zijn langeafstandsraketten test, is dat met de zeldzame, erg krachtige brandstof UDMH. Dat schrijft The New York Times. Heeft Noord-Korea die brandstof in handen gekregen via China of Rusland? En belangrijker nog: is het te laat om de bron droog te leggen?
Sommige experts menen dat het al te laat is om de import van de brandstof te voorkomen. Volgens hen zou Noord-Korea ondertussen niet meer afhankelijk zijn van import en slaagt het land erin de brandstof zelf te produceren.
Timothy Barrett, een woordvoerder van de directeur van de nationale inlichtingendienst, is daar een van. Hij meent dat Noord-Korea "wellicht in staat is zelf UDMH te produceren, gezien hun getoonde wetenschappelijke en technologische kunde in combinatie met de grote prioriteit die Pyongyang aan zijn raketprogramma's geeft".
Sancties of sabotage
Anderen zijn dan weer sceptisch, want de productie van de hyperbrandbare stof is moeilijk en gevaarlijk. In het verleden hebben pogingen van sterker ontwikkelde landen al tot grote explosies van raketten en fabrieken geleid.
Volgens de New York Times proberen de VS daarom te achterhalen of China en Rusland nog steeds UDMH-ingrediënten leveren aan Noord-Korea. Mocht dat het geval zijn, zouden de VS de leveringen kunnen onderbreken door middel van sancties of sabotage.
De VS beseffen nochtans al langer dat Noord-Koreaans bezit van de brandstof hun land stevig in de problemen kan brengen. Dat blijkt uit memo's van de administratie van voormalige presidenten George W. Bush en Barack Obama: als Noord-Korea erin slaagt de brandstof in handen te krijgen en goede langeafstandsraketten te ontwikkelen, zou de kans op een aanval op het Amerikaans vasteland aanzienlijk groeien.
Rocket Man
Het team van huidig president Donald Trump lijkt momenteel - althans publiekelijk - meer bezig met de toevoer van gewone brandstoffen, voor voertuigen en de verwarming van woningen. Zondag vroeg Trump de Zuid-Koreaanse president nog via Twitter hoe het ging met "Rocket Man", gevolgd door "Lange rijen aan de tankstations in Noord-Korea. Jammer!"
Toch blijft de brandstof gelijktijdig een grote bron van fascinatie binnen de inlichtingendiensten, schrijft The New York Times. Edward J. Markey, senator voor de Democraten in Massachusetts: "Dit zijn de vragen waarop de Amerikaanse inlichtingendiensten zo snel mogelijk antwoord moeten krijgen: van welke landen krijgen ze de brandstof - wellicht China? Hebben ze een voorraad? En hoe groot is die?"
Bron: https://www.demorgen.be/buitenland/...eggen-b50401f5/
Eigen mening: Het zou mij niet verbazen dat de Noord Koreanen inderdaad brandstof of ingrediënten toegeleverd krijgen van China. Noord Korea is voor de Chinezen een buffer die hen van de Amerikanen scheid. Het land is dus van groot geopolitiek belang. China is langs de volledige zuidkust volledig omsingeld door eilanden onder Amerikaanse invloed: Japan, Taiwan, de Filipijnen. De Amerikanen kunnen op deze manier de handelsroutes van en naar China droogleggen. Het zou dus een geopolitiek nadeel voor hun opleveren als het huidige Noord Korea ook onder Amerikaanse invloed zou komen. Daarom zou het dus kunnen dat de Chinezen de brandstof leveren, om een bondgenoot te houden aan deze belangrijke buffer. Natuurlijk moeten de Chinezen als belangrijk exportland zich uitspreken tegen de rakettesten van Kim Jung Un. Het zou het hen een negatieve naam kunnen geven.