De kwaliteit van het zwemwater in België blijft erop vooruitgaan. Dat blijkt dinsdag uit het jaarlijkse verslag dat de Europese Commissie en het Europees Milieuagentschap dinsdag hebben gepubliceerd. Aan de kust voldoet elke gecontroleerde badplaats aan de Europese minimumnormen en is meer dan 90 procent zelfs van uitstekende kwaliteit.
Nog tot het einde van de week kunt u genieten van zomerse temperaturen. U hoeft echt niet met de auto naar zee om het water in te duiken, dat kan ook perfect aan een zwemvijver bij u in de buurt. Wij maakten een overzicht.
Al jaren vertonen de Europese verslagen over de kwaliteit van het zwemwater een positieve trend en dat was in 2016 niet anders. Bij meer dan 96 procent van de 21.000 gecontroleerde zwemlocaties voldeed het water aan de minimumnormen en bij ruim 85 procent van de badplaatsen bleek het water van uitstekende kwaliteit. Dat betekent dat ze grotendeels vrij zijn van verontreinigende stoffen die schadelijk zijn voor gezondheid of milieu.
Ook in België kunnen waterliefhebbers met een gerust hart een duik nemen. Enkel het water aan de Langerei in Brugge werd vorig jaar een slechte kwaliteit toegedicht. De overige 112 gecontroleerde badplaatsen kregen op zijn minst het etiket voldoende mee (107 in 2013 en 110 in 2015) en op 96 plaatsen was het water van uitstekende kwaliteit (70 in 2013 en 90 in 2015). Aan de kust voldeed het zwemwater aan alle van de 42 gecontroleerde badplaatsen aan de minimumnormen. In vergelijking met 2015 steeg het aantal stranden met zwemwater van uitstekende kwaliteit van 32 naar 38.
Luxemburg, Cyprus, Malta, Griekenland en Oostenrijk beschikken over de meeste schone badplaatsen. Aan meer dan 95 procent van de gecontroleerde zwemlocaties in die landen was het water vorig jaar van uitstekende kwaliteit. Slechts 1,5 procent van de Europese badplaatsen kreeg een onvoldoende mee. ‘Het is bemoedigend om te zien dat steeds meer zwemlocaties in Europa aan de hoge kwaliteitsnormen voldoen. Dit helpt de Europeanen om beter geïnformeerde keuzes te maken over welke badplaatsen zij deze zomer zullen bezoeken’, zo begroet directeur Hans Bruyninckx van het Europese Milieuagentschap de statistieken.
Bron:
http://www.standaard.be/cnt/dmf20170523_02895339
Mening:
Zwemvijvers zijn zeer hard in trek, zeker met deze temperaturen. Deze zijn erg in trek ook omdat het vaker dichter bij de woonst is dan de zee. Persoonlijk vind ik dan ook dat de omgeving rondom zwemvijvers veel rustiger aangelegen zijn dan bijvoorbeeld de zee. In mijn omgeving gingen we in onze kinderjaren vaak met vrienden naar een zwemvijver in de buurt. Tot op een gegeven moment dat dit werd afgekeurd door onze ouders omdat deze sterk vervuild werden. Ik merk wel wanneer ik nu terug keer naar dezelfde vijvers dat er een strengere controle is op het storten van vuil rondom of in deze vijvers. Over het algemeen vind ik ook dat mensen steeds milieubewuster zijn in het algemeen. Dit is uiteraard zeer belangrijk want dit bevordert onze gezondheid alleen maar en het milieu wordt hierdoor ook niet aangetast.