Enkele post bekijken
  #1  
Oud 22nd May 2017, 23:12
Femke.P*ers Femke.P*ers is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2016
Locatie: Herenthout
Posts: 29
Gratis af te halen in Italië: eigen kasteel voor de ambitieuze klusser

Gratis af te halen in Italië: eigen kasteel voor de ambitieuze klusser

Wie droomt van een vertrek naar de zon en een nieuwe start kan binnenkort in Italië beginnen. In een poging toerisme in afgelegen regio's op te krikken, biedt het Agenzia del Demanio (dat onroerend goed van de Italiaanse staat beheert) 103 verlaten kastelen, boerderijen, landhuizen, en andere imposante bouwwerken aan. Gratis.

Let wel: de panden zijn slechts geschikt voor de meest enthousiaste klussers. De nieuwe uitbater moet het vaak vervallen gebouw tot bruikbare staat herstellen en er een - liefst ecologisch verantwoorde - toeristische functie aan verbinden.

Wie dat aandurft en met een aanhanger vol gereedschap richting het warme zuiden trekt, kan kiezen uit een keur aan charmante bijna-ruïnes. De website van het Agentschap toont de pareltjes: een beeldige stenen toren van nog geen duizend jaar oud, een afgebladderde villa omringd door een afrastering die lijkt te duiden op instortingsgevaar, een huisje dat eenzaam wegschimmelt langs een spoorlijn, een hoekige vesting omringd door groengele velden.

De verlaten panden liggen langs acht historische routes die zich uitstrekken over de binnenlanden van Italië en op Sicilië en Sardinië, waaronder de Via Appia en Via Francigena. De hoop is dat jonge, avontuurlijke ondernemers de gebouwen omtoveren tot herbergen, culturele centra, jeugdclubs, handwerkwinkels - alles wat wandelaars, fietsers, natuurliefhebbers en pelgrims zou kunnen aantrekken.

'Slow tourism' is hierbij het sleutelbegrip: bezoekers die de tijd willen nemen om uitgebreid van de gebaande paden af te wijken. Doel is ook om overbelaste steden als Rome en Firenze wat te ontzien.

In 2015 bood Italië al eens een partij vuurtorens en vestingen langs de kust voor maximaal vijftig jaar te huur aan, maar dat was deels op basis van het hoogste bod. Nooit eerder ging het om zo'n groot aantal panden ineens, en voor niks.

De 103 gebouwen behoeven behoorlijk wat renovatie, maar als ruwe diamanten herbergen zij het potentieel voor een glansrijke toekomst. In 2018 en 2019 komen er jaarlijks nog eens honderd beschikbaar. Sommige gebouwen zien eruit alsof alleen al een likje verf wonderen zal doen, andere moeten helemaal worden opgetrokken, de meeste aanbiedingen zitten daar ergens tussenin.

Wie het beste renovatie- en (eco-)toeristisch bedrijfsplan inlevert, krijgt de gebruiksrechten voor negen jaar, eventueel verlengd met nog eens negen jaar. Geïnteresseerden onder de 40 jaar krijgen voorrang, reageren kan tot 26 juni.

De panden zijn weliswaar gratis, maar er zit een addertje onder het gras: de klussers moeten van de Italiaanse overheid aantonen dat ze over voldoende contanten beschikken om het gewenste kasteel in glorieuze staat te herstellen.

Bron: De Morgen, 22 mei 2017, http://www.demorgen.be/buitenland/g...usser-babea197/

Mening: Het is mooi dat er initiatieven worden genomen om cultuur in stand te houden. Maar bij deze uitwerking vind ik het spijtig dat er maar een termijn van 9 jaar met mogelijks een verlenging is voorzien. Als het uiteindelijk je eigendom kan worden, denk ik dat mensen meer geneigd zijn zich ervoor in te zetten. Vaak zijn renovaties van deze orde en in oorspronkelijke staat erg duur en subsidies schieten daarin te kort om in sommige gevallen de mensen over de streep te trekken. Ik denk dat het beter is de mensen iets meer te ondersteunen dan deze cultuur volledig te laten verdwijnen.
Met citaat antwoorden