Op het partijcongres over Europa is bij SP.A gepleit voor sterke buitengrenzen aan de Unie. Voorzitter John Crombez wil ook dat onze overheden vooral Europees gaan kopen.
SP.A wil de Europese Unie fundamenteel hervormen. Op een Europacongres in Brussel sprak de partij zich uit voor overheden die ‘Europees kopen’, vrij verkeer dat opschortbaar is bij sociale dumping, sterke buitengrenzen en een Europese werkloosheidsverzekering voor crisistijden. En de boodschap aan wie denkt dat de socialisten het niet hard zullen spelen? ‘Test ons, we zijn veranderd.’
‘Ze verkochten hun ziel’
Dat de sociaaldemocraten Europees onder druk staan, is een understatement. SP.A-voorzitter John Crombez legt de schuld bij socialisten die vergeten zijn wie hen verkozen had. ‘Mensen kozen destijds voor de PVDA van Dijsselbloem en de PS van Hollande om het verzet vorm te geven tegen het bezuinigingsbeleid, en voor sociale investeringen’, klonk het. Maar ‘ze verkochten hun ziel’. ‘Ze hebben zich laten inpakken, en nu mogen hun opvolgers inpakken.’
Hoog tijd dus dat de socialisten opnieuw onverzettelijk gaan voor een nieuw, ‘fundamenteel sociaal Europa’. De sociale pijler die de Europese Commissie recent voorstelde, volstaat voor SP.A niet, beklemtoonde Crombez. De partij gaat voor een ‘Unie van Welvaartsstaten’, met afdwingbare sociale normen, ruimte voor sociale investeringen en vooral ook solidariteit bij moeilijkheden.
Buy European
‘Wij gaan voor een Europa dat opnieuw de controle neemt, met duidelijke regels die voor iedereen gelden, en streng optreedt tegen fiscale, sociale, ecologische en politieke valsspelers’, aldus een overtuigde Crombez. ‘Sommigen zullen misschien kiezen om dat nieuwe Europese project te verlaten. Maar dan is dat maar zo.’
De SP.A-blauwdruk voor een toekomstig Europa bevat een hele reeks voorstellen. In het oog springt onder meer de ‘Buy European Act’, waardoor minstens de helft van de openbare aanbestedingen op Europese bodem geproduceerd moet worden. SP.A wil ook een Europese werkloosheidsverzekering voor crisistijden, een Europese Centrale Bank die focust op werkgelegenheid en een Europese vennootschapsbelasting als antwoord op de fiscale ‘race to the bottom’.
Sterke buitengrenzen
Opvallend is voorts dat SP.A fors inzet op sterke Europese buitengrenzen. Dat biedt mogelijkheden voor het afhandelen van asielaanvragen aan die buitengrens, een billijke Europese spreiding van vluchtelingen, menswaardige opvang in de regio zelf en een ‘gecontroleerde hervestiging’ van de meest kwetsbaren, argumenteren Crombez en co.
Wat tot slot nog heel wat discussie gaf op het congres zelf, was de noodrem om bij gevallen van sociale dumping het vrije verkeer van werknemers van buiten de eurozone op te schorten. Bedenking vanuit de zaal was onder meer het risico dat de noodrem de werknemers en niet de regeringen zou straffen. Het voorstel kreeg wel groen licht, in tegenstelling tot onder meer het pleidooi van oud-minister Bert Anciaux om met België uit de Navo te stappen.
‘Test ons’
Het ontbreekt de SP.A alvast niet aan overtuiging om de strijd voor haar sociaal Europa aan te gaan. ‘Aan diegenen die denken dat wij socialisten het niet zo hard zullen spelen, zeg ik: ‘test ons, we zijn veranderd’. Wij gaan met alle progressieven, van Varoufakis tot Macron, het Europa van Morgen maken’, besloot Crombez op het congres ‘Europa Linksaf’, dat werd opgedragen aan het in 2009 overleden SP.A-kopstuk en voormalig eurocommissaris Karel Van Miert.
Bron: De Standaard -
http://www.standaard.be/cnt/dmf20170521_02892072
Mening:
Na het lezen van dit artikel ben ik gekomen tot een verdeelde mening. Langs de ene kant ben ik het eens met een heleboel hervormingen die de SP.A op Europees vlak wil doorvoeren, zoals het streng optreden tegen fiscale, sociale, ecologische en politieke valsspelers. Hiertegenover sta ik wel met de bedenking dat grote, belangrijke spelers op de Europese markt misschien minder afzet zullen brengen naar onze markten, waar de werkende mens dan weer de dupe van kan worden. Verder vind ik de 'Buy European Act' niet meteen een slecht idee maar het moet wel met de nodige 'zorg' aangepakt worden. Hiermee bedoel ik dat het positief is om de eigen economie te gaan ondersteunen en op te krikken maar dit betekent meestal ook dat andere luxueuze, buitenlandse producten 'teruggehouden' kunnen worden. Over het algemeen kan ik voor mezelf stellen dat ik in het midden sta tussen deze maatregelen. Ik vind persoonlijk dat er goede dingen bijzitten maar dat deze misschien iets losser 'bekeken' mogen worden.