Er zijn veel te weinig Belgen die weten hoe ze moeten reanimeren, er is een tekort aan automatische externe defibrillatoren (AED’s) op openbare plaatsen en de mensen weten vaak niet waar ze die dan kunnen vinden. Dat is de boodschap van de Belgian Heart Rhythm Association (BeHRA), die in het kader van de ‘Week van het Hartritme’ aan de alarmbel trekt.
Jaarlijks krijgen 10.000 tot 15.000 Belgen een hartstilstand, goed voor 30 patiënten per dag. Gemiddeld overleven er daar maar twee van. 'Hartstilstand is een echte epidemie, niet alleen in België maar in de hele wereld', zegt BeHRA-voorzitter en cardioloog Yves Vandekerckhove. 'De overlevingskans is maar 5 à 10 procent, waarmee het de belangrijkste natuurlijke doodsoorzaak in ons land is', klinkt het.
Bij een plotse hartstilstand is het cruciaal om meteen in te grijpen, legt Vandekerckhove uit. 'De hulpdiensten kunnen dus nog zo hun best doen, na 10 minuten is het meestal voorbij.'
Als omstaanders onmiddellijk zouden kunnen ingrijpen, stijgen de overlevingskansen fors, zegt Vandekerckhove. Maar daar knelt net het schoentje: volgens de BeHRA kennen te weinig mensen de basisbeginselen van reanimatie. De AED’s, die mensen kunnen helpen bij het toedienen van een elektrische shock aan iemand met een hartstilstand, zijn voor veel mensen onvindbaar. Bovendien zijn er ook te weinig, zeker in vergelijking met de buurlanden, klinkt het.
De Week van het Hartritme staat dit jaar voor het eerst in het teken van hartstilstand. De BeHRA organiseert van 29 mei tot 2 juni reanimatiesessies in scholen over het hele land, die ook toegankelijk zijn voor het brede publiek. Bedoeling is om zo ongeveer 3.000 landgenoten op te leiden.
Brond: De Standaard
Link:
http://www.standaard.be/cnt/dmf20170516_02884373
Datum: 16/05/2017
Mening:
Elke dag krijgen ongeveer 30 mensen een hartstilstand. Van die 30 mensen worden er maar gemiddeld 2 per dag gered. Dat wil zeggen dat er meer dan 90 procent, een hartaanval niet zal overleven. Ik vind dat er meer aandacht gegeven mag worden aan EHBO op school. De leerlingen krijgen vandaag de dag enkele lessen over reanimatie. Uit de cijfers blijkt dat weinig mensen de juiste manier weten om iemand zijn leven te redden door te reanimeren. Hieruit concludeer ik dat er op vlak van reanimatie, lessen beter georganiseerd kunnen worden . Waarom zou elke leerling geen certificaat/diploma moeten halen om te reanimeren? Deze opleidingen kunnen op school of op de sportclub georganiseerd worden zodat het gelinkt kan worden aan de belangen van EHBO op maatschappelijke vlak.