Met een recyclagecijfer van 87,4 procent in 2016 bevestigt België meer dan ooit inzake verpakkingenrecyclage het best presterende land van Europa te zijn. Dat blijkt uit het jaarverslag 2016 van Fost Plus vzw. Maar intussen wil Fost Plus nog een stap verder zetten. Bij de verkoop van ingezamelde materialen valt de daling op van de opbrengsten van PET-verpakkingen.
Met voor huishoudelijke verpakkingen een recyclagecijfer van 87,4 procent scheert het Belgische systeem ongeziene toppen, meldt het jaarrapport. Voorts is Fost Plus ook blij met het percentage nuttige toepassing, dat voor het jaar 2016 uitkomt op 90 procent. Deze cijfers bevestigen dat België meer dan ooit de Europese koploper is in deze sector.
De operationele kosten voor selectieve inzameling en recyclage zijn volgens Fost Plus in 2016 gestegen, onder meer omdat bijkomende middelen vrijgemaakt werden in de strijd tegen zwerfvuil.
Er is een lichte daling (-1,3 pct) voor de inkomsten uit de verkoop van materialen: die dalen van 60,4 miljoen euro naar 59,6 miljoen euro. De terugval is volgens Fost Plus vooral te wijten aan de dalende opbrengsten van PET-verpakkingen. De prijzen voor gerecycleerde PET-verpakkingen hebben namelijk een dieptepunt bereikt door de aanhoudend lage olieprijzen.
'Wij zijn blij met de prima resultaten in 2016, maar wij willen niet op onze lauweren rusten', zegt William Vermeir, managing director van Fost Plus. 'Daarom starten we een strategische studie op over het systeem voor de inzameling, sortering en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval. Dat moet uitmonden in een realistisch actieplan, waarmee wij ons systeem verder kunnen verbeteren.'
Mening:
Ik vind dat we hier als Belgen zeker trots op mogen zijn, het zijn mooie cijfers en ik vind het ook heel fijn dat we samen werken aan een betere wereld. Als België dit kan, kunnen alle andere landen dit ook.
Recycleren is heel belangrijk om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Hoe meer we recycleren, des te meer materiaal kan er opnieuw gebruikt worden en des te minder nieuwe grondstoffen moeten we ontginnen.
Dit zijn natuurlijk al mooie cijfers en we moeten optimistisch zijn, maar zoals in het artikel al vermeld wordt mogen we zeker niet op onze lauweren rusten en moeten we hieraan blijven werken.
Bron:
www.destandaard.be, geraadpleegd op 9 mei 2017