Leerlingen van het Stedelijke Lyceum Lakbors in Deurne zijn dinsdag tot tweemaal toe erg agressief behandeld door de Portugese politie tijdens een schooluitstap in Lissabon. Het gaat om jongeren tussen 16 en 18 jaar. Eén leerling raakte ernstig gewond.
De directeur van de school heeft zopas in het bijzijn van schepen van Onderwijs Claude Marinower uitleg gegeven op een persconferentie. De groep leerlingen en leerkrachten werden aangevallen door een groep agenten toen ze voor hun hotel stonden.
Toen de politie opdaagde, zou die de groep heel agressief hebben aangepakt. Er is sprake van slagen, kniestoten en ander geweld. Ook werden jongeren anderhalf uur tegen een muur gezet bij een controle op straat. Een deel van de groep zou verder in de stad opnieuw aangepakt zijn door dezelfde groep agenten. Volgens de leerkrachten was daartoe geen enkele aanleiding. Eén leerling van allochtone afkomst zou zijn arm gebroken hebben toen hij met een matrak geslagen werd.
Ambassade
Alle communicatie over het incident gebeurde in het Portugees. Toen de school klacht wilde indienen, werden ze van het kastje naar de muur gestuurd. De groep is vanmorgen uit Portugal teruggekeerd. Schepen Claude Marinower heeft de ambassade van Portugal gecontacteerd om zijn beklag te doen. Het Stedelijk Onderwijs onderzoekt welke stappen ze nu kan nemen.
Bron, HLN, 27/04/2017,
http://www.hln.be/hln/nl/960/Buiten...-Lissabon.dhtml
Mening: Jongeren die een schooluitstap maakten in Lissabon zouden tot 2 keer toe heel agressief behandeld zijn door de politie. Een echte mening hierover schrijven is moeilijk, aangezien dit een subjectief artikel is. De leerlingen en de leerkrachten hebben hun beklag hierover gedaan, maar we hebben geen enkele objectieve informatie over het echte gedrag van de leerlingen en de agenten.
Uiteraard moet er iets aan de hand geweest zijn, want een school gaat hier niet zomaar iemand beschuldigen, en al zeker geen autoriteiten uit Portugal. Waar rook is, is vuur. Ze zullen dus wel degelijk in aanraking gekomen zijn met de politie, maar of de politie echt gewelddadig zou hebben opgetreden, laat ik in het midden.
De zin: "Eén leerling van allochtone afkomst zou zijn arm gebroken hebben toen hij met een matrak geslagen werd" wijst er op dat de journalist die dit artikel geschreven heeft, eigenlijk ook niet weet of die jongen zijn arm echt wel gebroken zou zijn. Er zijn dus nog een aantal onzekerheden in het onderzoek (Was het wel zo gewelddadig? Hebben de leerlingen de politie niet uitgedaagd als de leerkrachten het niet zagen?) Ik denk in ieder geval dat alles ontkend zal worden door de Portugese agenten en dat het verhaal ten slotte in de doofpot terechtkomt.