Enkele post bekijken
  #1  
Oud 14th April 2017, 10:16
Arne.V*nacker Arne.V*nacker is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Bouwel
Posts: 72
Huursubsidie voor scholen wordt uitgebreid: 2 kerken worden school

Huursubsidie voor scholen wordt uitgebreid: 2 kerken worden school

Kirsten Sokol

24 Vlaamse scholen krijgen huursubsidies, waarmee ze privégebouwen kunnen huren om zo hun capaciteit uit te breiden. Dat schrijft De krant van West-Vlaanderen. Allerlei gebouwen komen daarvoor in aanmerking: zo gaat een voormalige parochiekerk in Roeselare deel uitmaken van een vernieuwde lagere school.

Het systeem van de huursubsidies past in het zogenoemde "masterplan scholenbouw" van onderwijsminister Crevits. Hiermee wil ze een versnelling hoger schakelen in de vernieuwing en uitbreiding van het scholenbestand.

De huursubsidie is uitgebreid naar steden en gemeenten in Vlaanderen en Brussel. Daarvoor gold de regeling enkel voor Brusselse scholen en scholen in 17 Vlaamse gemeenten met een officieel "capaciteitsprobleem", waar een tekort aan schoolplaatsen is vastgesteld.

Belga
"We geven scholen de kans om plaatsen die nog niet voor onderwijs gebruikt wordt, of nieuwe gebouwen te huren. Zo kunnen ze tijdelijk extra capaciteit voorzien voor kinderen in de klas", legt Crevits uit. "Zo'n subsidie kan maximaal 18 jaar lopen. Daarna kan het schoobestuur beslissen om de infrastructuur verder te huren, maar dan zonder subsidie, of het gebouw in kwestie aan te kopen, of de huur stop te zetten."

24 projecten, waaronder 2 kerken

Het kabinet Crevits heeft 24 projecten van de 40 aanvragen goedgekeurd. Deze scholen krijgen samen 2 miljoen euro huursubsidies per jaar. De subsidie wordt toegekend voor een termijn van maximum 18 jaar. Daarmee kunnen scholen zowel bestaande gebouwen, als nieuwbouw of verbouwingsprojecten huren. Scholen hoeven dus zelf niet te investeren in bouwprojecten, maar huren enkel tijdelijk bepaalde infrastructuur.

Dat scholen bijzonder creatief te werk gaan bij de zoektocht naar nieuwe gebouwen, bewijst het project van lagere school Sint-Lodewijk in Roeselare. Daar gaat de voormalige parochiekerk, die van de eredienst is onttrokken, deel uitmaken van een nieuw schoolcomplex. De kerk dienst doen als refter en polyvalente zaal. Ook in Eeklo wordt een kerkgebouw onderdeel van een school. In Beveren-Roeselare ruimt een oud klooster dan weer plaats voor nieuwe schoolgebouwen.

Bron
Sokol, K. (2017, April 14). Huursubsidie voor scholen wordt uitgebreid: 2 kerken worden school. Opgehaald van deredactie.be: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2950765

Persoonlijke mening
Ik denk dat de huursubsidie welgekomen is.
De looptijd bedraagt maximum 18 jaar. "Daarna kan het schoolbestuur beslissen om de infrastructuur verder te huren, maar dan zonder subsidie, of het gebouw in kwestie aan te kopen, of de huur stop te zetten."
Wat doet een school na 18 jaar? Hierboven zijn tal van mogelijkheden opgesomd, maar één ding snap ik niet: hoe kan een school bv. een pand verder blijven huren waar het daarvoor extra geld krijgt van de overheid, na de termijn verder huren zonder extra geld van de overheid?
Ik vind het goed dat de scholen in kwestie de huursubsidie krijgen, om tijdelijke pieken op te vangen.
Verder vind ik het goed dat kerken een nieuwe functie (kunnen) krijgen.
Met citaat antwoorden