Enkele post bekijken
  #1  
Oud 12th April 2017, 21:35
Neal.M**ulemans Neal.M**ulemans is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Herenthout
Posts: 71
Lavrov: 'Samen naar vreedzame oplossing voor Syrië'

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson werd woensdag in Moskou ijzig verwelkomd door zijn Russische evenknie Sergej Lavrov. Vooraf had de Russische president Vladimir Poetin alvast laten verstaan dat het vertrouwen in de VS 'flink uitgehold' was sinds president Donald Trump. Na de meeting klonken Tillerson en Lavrov evenwel licht optimistischer.

Hoewel iedereen had verwacht dat relatie tussen Rusland de VS zou verbeteren na de aanstelling van Donald Trump tot Amerikaans president, leek de laatste dagen net het tegenovergestelde te gebeuren, met chemische aanval in Syrië van vorige week als ultiem kantelmoment. De VS vonden nadien dat het maar eens gedaan moest zijn met de Russische steun aan de Syrische president Bashar al-Assad. 'Absurd', reageerde Rusland.

Toch trok de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson woensdag met goede moed naar Moskou voor zijn eerste officiële buitenlands bezoek, om er enkele uren met zijn Russische ambtsgenoot rond de tafel te zitten. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat ook de Russische president mee zou aanschuiven, maar dat ging uiteindelijk niet door. Poetin had even voordien wel op de Russische televisie gezegd dat het vertrouwen in de Verenigde Staten sinds Donald Trumps inauguratie volledig was ‘uitgehold, vooral op militair vlak’. Poetin herhaalde nog eens dat Assad volgens hem niét achter de chemische aanval van vorige week zat, en opperde dat die misschien wel in scène was gezet door vijanden van het Syrische regime.

IJzige diplomatie
Advertentie

En ook Lavrov deed Tillerson niet meteen welkom voelen. Voor de ogen van de wereldpers herhaalde hij in een ijzige welkomstspeech dat Rusland niet gediend was met de Amerikaanse reactie op de chemische aanval - de VS handelden volgens Lavrov 'onvoorspelbaar’. Hij gooide bovendien ook nog eens olie op het vuur door erop te wijzen dat heel wat postjes in het Witte Huis nog steeds ingevuld moeten worden.

Tillerson deed op zijn beurt zijn best om het bij diplomatische uitspraken te houden. Hij stelde de sterke tegenstelling tussen de VS en Rusland te willen onderzoeken, ‘om te begrijpen waarom ze bestaan, en om te kijken of we onze meningen niet dichter bijeen kunnen krijgen. Ik kijk uit naar een open en eerlijke uitwisseling van ideeën, zodat we de Russisch-Amerikaanse relatie vooruit kunnen helpen’, richtte hij zich tot Lavrov.

Vooruitgang

En de uitwisseling van ideeën lijkt uiteindelijk relatief vlot te zijn verlopen. In een persconferentie verklaarde Lavrov dat er 'wat vooruitgang' was geboekt rond de kwestie-Syrië, waar beide landen nog steeds een vreedzame, politieke oplossing voor willen bereiken. 'We hopen er niet op dat Assad of eender wie anders vanuit Syrië de crisis zal kunnen bedwingen', aldus Lavrov.

De Rus stelde ook dat er een werkgroep opgericht zal worden om de verloederde relaties tussen de VS en Rusland aan te pakken. Uiteindelijk hopen beide ministers opnieuw op bepaalde vlakken samen te kunnen werken, en bijvoorbeeld rond cybersecurity samen te werken.

Het duo kaartte de situatie in Oekraïne ook aan. Volgens Tillerson zouden de spanningen in het oosten van dat land een blijvend obstakel vormen om de relaties tussen Rusland en de VS volledig te kunnen herstellen. 'De Minsk-akkoorden zijn onze enige uitweg', vond Lavrov. Daarin werd de ‘contactlijn’ tussen de strijdende partijen in de regio vastgelegd en een staakt-het-vuren afgesproken, maar in realiteit wordt er nog steeds bijna dagelijks geschoten.

Bron: De standaard (12/04/2017 - 20.21u)
Geraadpleegd op: 12/04/2017 - 20.35u
Link: http://www.standaard.be/cnt/dmf20170412_02831210

Eigen mening:
Ik vind het positief dat er stilaan vooruitgang wordt geboekt in de relaties tussen de VS en Rusland. Na de gifgasaanval in Syrië, die absoluut niet goed te praten valt, was de relatie tussen deze twee grootmachten enorm verzwakt. Dat ze beide de relaties met elkaar willen verbeteren kunnen we alleen maar toejuichen.
In het artikel kan je ook lezen dat ze beide de situatie in Syrië vreedzaam willen oplossen. Dit is een goede zaak om zo het aantal burgerslachtoffers in te perken. Uiteraard kunnen we dit artikel niet blindelings geloven, zoals men zegt: eerst zien, dan geloven.
Met citaat antwoorden