Archeologen zijn in Egypte gestuit op een vierduizend jaar oud raadsel. De piramide waarvan eerder deze week de restanten werden ontdekt, blijkt inderdaad de naam te bevatten van de 'boerenfarao' Ameni-Kemaw - net als een andere piramide die al in 1957 werd ontdekt.
Dat is "toch wel heel vreemd", reageert de Groningse egyptoloog Jaap van Dijk, die de zaak volgt. "Er zijn wel farao's die twee piramides hebben gebouwd, maar die regeerden heel lang en waren rijk. Deze dynastie niet: dit waren eenvoudige lieden, die een paar jaar regeerden."
Ameni-Kemaw, die er prat op ging dat hij eigenlijk boer was, regeerde rond 3790 jaar geleden, in een tussenperiode waarin het rijk in verval was en waarvan archeologen maar weinig weten. Zestig koningen volgden elkaar in die dagen op in anderhalve eeuw tijd. "Ze hebben geen grote tempels of bouwwerken achtergelaten", vertelt egyptologe Marleen De Meyer (KU Leuven). "De meeste kennen we slechts van inscripties op kleinere voorwerpen, zoals scarabeeën."
Gekaapte graftombe
Wellicht heeft Ameni-Kemaw graftombe nummer 2 wel stiekem gekaapt, door zijn eigen naam erop te beitelen, opperde egyptoloog Aidan Dodson van de Universiteit van Bristol eerder deze week. Maar Van Dijk lijkt dat onwaarschijnlijk: "Waarom zou hij dat hebben gedaan, als hij al een piramide had?"
De ruïne, bestaand uit een losse gang met een paar kamers eromheen, is gevonden in de dodenstad Dasjoer en werd dinsdag door het Egyptische ministerie van antiquiteiten aan de buitenwacht getoond. Inscripties op de muren bevestigen nu dat de tombe in verband staat met Ameni-Kemaw, zegt opgravingsleider Adel Okasha vandaag in de Egyptische krant Ahram. De naam van de boer-farao stond ook al op een los stuk steen dat in de ruïne werd aangetroffen, maar dat kon eventueel nog een verdwaalde steen zijn.
Ameni-Kemaws andere tombe dook op in 1957, toen de excentrieke Amerikaanse filosoof en mysticus Charles Arthur Musès hem opdiepte uit het mulle zand. Van een mummie of grafgiften ontbrak toen overigens al ieder spoor. Naar verwachting zal ook de nieuwe piramide geen noemenswaardige voorwerpen meer bevatten.
Bron: De Morgen, geraadpleegd op 9/04/2017 (
http://www.demorgen.be/wetenschap/o...-soap-b983d6ef/)
Mijn mening: Het verleden blijft vaak een groot raadsel voor ons. We kunnen wel zaken ontdekken en onderzoeken, maar ook dan blijft er vaak een twijfel bestaan over de correctheid van de geschiedenis. Ik vind het zeker belangrijk, zeker als toekomstig leerkracht geschiedenis, dat men verder onderzoek blijft doen naar het verleden. Zelf vind ik het dan ook zeer interessant om te lezen over nieuwe ontdekkingen die erop wijzen dat huidige theorieën aangepast moeten worden. Veel mensen vinden het niet altijd even nuttig om het verleden te onderzoeken. 'Wat brengt ons dat vandaag de dag op?' vragen ze zich dan af. Ik ben er van overtuigd dat het verleden ons veel kan leren. Het vinden van deze piramide zal hoogstwaarschijnlijk geen veranderingen brengen in de geschiedenis, maar andere ontdekkingen kunnen dit zeker wel.