Enkele post bekijken
  #1  
Oud 6th April 2017, 21:58
hendrik.v*ndyck hendrik.v*ndyck is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Grobbendonk
Posts: 46
Kunnen voedingslabels ons gezonder laten eten?

In Frankrijk verschijnen weldra 'nutri scores' op de voedselverpakkingen. Een combinatie van kleuren en lettercodes moet de consumenten er richting gezondere voeding helpen. Hoe zit het in ons land?


Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) laat onderzoeken of een doeltreffend systeem van voedingslabels mogelijk is om de consument gezondere keuzes te laten maken. Concreet vraagt De Block tegen eind dit jaar mogelijke voorstellen van de administratie.

"Als blijkt dat er een systeem bestaat dat mensen echt kan aanzetten om gezonder te eten, dan zijn we daar uiteraard voor", verduidelijkt de woordvoerster van De Block. "We hebben onze administratie gevraagd om met voorstellen te komen en na te gaan wat een goede optie zou kunnen zijn."

Voorbeelden uit het buitenland

Want niet elk systeem is even doeltreffend, zo tonen voorbeelden uit het buitenland aan. Onder meer door aanhoudende onduidelijkheid schrapten onze noorderburen alweer het 'vinkje' op voedingsmiddelen in de supermarkt. Veel Nederlanders bleken immers niet te weten dat het blauwe vinkje bijvoorbeeld niet betekende dat het om een gezond product ging, maar slechts om de gezondste keuze per productgroep. En dus op zich nog steeds ongezond kon zijn.

Ook het Franse systeem met 'nutri scores' dat nu wordt ingevoerd, werkt per productgroep. Per groep - ontbijtgranen, pizza's, microgolfmaaltijden, frisdrank... - zal een kleurenschaal in combinatie met lettercodes aangeven welke producten gezonder zijn dan andere. Verplicht wordt het systeem niet.

Stigmatisering

Het kabinet van De Block wijst er op dat "een groot deel van de voedingsindustrie nu al haar verantwoordelijkheid neemt". Vorige zomer ondertekende de minister nog een Convenant Evenwichtige Voeding met sectorfederaties Fevia en Comeos, wat via het verminderen van suikers en vetten moet leiden tot een daling van de calorie-inname met 5 procent.


Eerder zorgden afspraken met de industrie ook al voor een aanzienlijke daling van het zout in de Belgische voeding.


Een erg simpel systeem met kleuren- en lettercodes ziet Fevia alvast niet zitten, zo luidt het in Le Soir. De Belgische koepel van de voedingsindustrie vreest een oversimplificatie die tot stigmatisering zou leiden van producten "die niet slecht zijn als ze met mate gegeten worden". Test-Aankoop juicht bijkomende maatregelen dan weer toe.

Eigen mening:

Ik vind het erg belangrijk dat gezonde voeding wordt aangeboden aan de consument. Een gezond eetpatroon wordt nog steeds onderschat in de huidige maatschappij. Zeker in ons land waar bier, friet en chocola de bekendste handelsmerken zijn, is het soms moeilijk om gezonde voeding op de voorgrond te plaatsen. Ik denk dat voedingslabels plaatsen op de producten een stap in de goede richting is. Helaas denk ik dat dit niet effectief genoeg zal zijn. De beste oplossing is toch nog steeds om gezonde voeding goedkoper te maken en ongezonde voeding duurder. Bij producten als alcohol zie je al een duidelijk verschil in de prijs tegenover 5 jaar geleden. Maar andere ongezonde producten zijn nog steeds te goedkoop tegenover de gezonde alternatieven.

Bron: Knack: http://www.knack.be/nieuws/gezondhe...mal-836919.html
Met citaat antwoorden