Het aantal onthaalouders in Vlaanderen daalt zienderogen. De voorbije twee jaar kwam er voor elke twee onthaalouders die ermee ophielden slechts één nieuwe bij. Roeselare wil nu ‘onthaalgrootouders’ inzetten om het tekort op te vangen.
‘Sinds het decreet op de kinderopvang van 1 april 2014 zijn er 1.588 onthaalouders gestopt en slechts 818 gestart’, zegt Nathalie Debast van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) aan Het Laatste Nieuws en De Morgen. Vandaag telt Vlaanderen dus bijna 800 onthaalmoeders minder dan drie jaar geleden.
Het decreet had nochtans tot doel om ‘voldoende, kwaliteitsvolle kinderopvang te realiseren die voor iedereen toegankelijk is’. Maar op dit moment is slechts voor 52 procent van de kinderen opvang voorzien. Dat het aantal onthaalouders sindsdien sterk daalde is vooral te wijten aan de strengere normen voor de locatie waar zij de opvang organiseren en aan de administratieve rompslomp die steeds groter wordt.
Grootouders
In een reactie op die daling probeert het Zorgbedrijf Roeselare nu als eerste in Vlaanderen grootouders in te schakelen. Omdat ze vaak toch al voor de kleinkinderen zorgen, kunnen ze er volgens het zorgbedrijf ook nog andere kinderen bijnemen. Volgens De Standaard en Het Nieuwsblad zijn er in Roeselare nog slechts dertig onthaalouders over, voor elke maand 250 kinderen.
Bron: De Standaard - 04/04/2017,
http://www.standaard.be/cnt/dmf20170404_02816316
Motivering: De oorzaak van het steeds dalende aantal onthaalouders is te wijten aan het vele administratieve werk en door de strengere normen voor de locatie waar zijn de opvang willen organiseren. Dat tweede begrijp ik niet goed. Waarom is de locatie zo belangrijk? Of het nu gelegen is in het centrum of in het platteland, ouders zullen hun kinderen wel brengen hoor! En wat de onthaalgrootouders betreft, ik vind het wel een goede tijdelijke oplossing maar daar blijft het ook bij. Ik ben ervan overtuigd dat grootouders de kindjes goed zullen opvangen, maar ze worden ook al een dagje ouder en hebben volgens mij de energie niet om zich de hele dag met een aantal kleine kindjes bezig te houden.