Wie écht dringende hulp nodig heeft, mag nooit een wachttoon krijgen. Daarom komt er binnenkort een apart nummer voor noodgevallen die niet levensbedreigend zijn: 1722. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws vrijdag.
Het nieuwe nummer is één van de elementen in de hervorming van de 112-dienst die de ministerraad volgens de kranten vrijdag ‘allicht’ goedkeurt. Vanaf juni komt er ook een 112-app. Die laat de beller toe om via zijn smartphone de juiste hulp te selecteren (politie, brandweer, medisch). De app brengt hem of haar meteen bij de juiste dienst én stuurt automatisch gps-coördinaten door naar de hulpdiensten.
Het nieuwe nummer, 1722, kan gebruikt worden voor mensen die onder meer stormschade, wateroverlast of een wespennest willen signaleren.
De vakbonden reageren sceptisch op het nieuwe nummer. ‘Als mensen naar de hulpdiensten bellen, is het altijd dringend. Ook als ‘gewoon’ hun kelder onder water loopt. Dus gaat iedereen naar 112 blijven bellen’, klinkt het bij de socialistische ACOD.
Bron: De Standaard, 31 maart 2017, via
http://www.standaard.be/cnt/dmf20170331_02809852
Mening: Wat deze kwestie betreft zal ik de vakbonden toch gelijk moeten geven. Ik heb al zo veel noodnummers de revue zien passeren: 100,101,110,112 enzovoort. Het verwondert mij met andere woorden dus niet dat er bij veel mensen verwarring heerst rond welk nummer ze nu al dan niet moeten bellen. Gelukkig is nu 112 het officieel noodnummer geworden, maar een nieuw nummer onder de noemer '1722' lijkt me wat vreemd. Zeker omdat dit dan voor 'lichte' noodgevallen is. Deze lijn zal waarschijnlijk evenveel overspoeld worden met oproepen, dus ik zie het nut er niet echt van in. Ten slotte is het waar wat de vakbonden aanhalen: het is altijd dringen, dus vanaf wanneer kunnen we spreken van lichte en/of niet dringende gevallen?