Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft zijn Falcon 9-raket gelanceerd met een gerecycleerde eerste trap. Dat meldt het bedrijf van Tesla-topman Elon Musk. Het gaat om de eerste lancering ooit waarbij een raket gebruikt werd voor twee verschillende missies. Het bedrijf wil door de recuperatie en recyclage van onderdelen de lanceerkosten drukken.
De draagraket met een telecommunicatiesatelliet van het Luxemburgse bedrijf SES werd gelanceerd vanop de basis in Cape Canaveral om 18.27 uur plaatselijke tijd (23.27 uur Belgische tijd). De eerste trap, die 41 meter hoog is en na 2 minuten en 41 seconden loskomt van de rest van de raket, keerde terug naar de aarde en werd succesvol opgevangen door een platform op zee, dat de naam 'Of Course I Still Love You' kreeg.
De trap werd eerder al gebruikt in april 2016 voor de lancering van een Dragon-capsule naar het internationaal ruimtestation ISS voor een eerste bevoorradingsmissie in het kader van een contract met NASA
Tweede lancering
"Ongelooflijk trots op het SpaceX-team om deze mijlpaal in de ruimtevaart te bereiken. Het volgende doel is een tweede lancering in 24 uur", tweette CEO Elon Musk na de lancering, aldus CNN.
SpaceX heeft al veertien pogingen ondernomen om de trap te recupereren, en in negen gevallen lukte dat ook. Volgens algemeen directeur Gwynne Shotwell van SpaceX wil het bedrijf met de recuperatie van de trappen de kosten voor de lancering met 30 procent verminderen. Elke lancering kost ongeveer 62 miljoen dollar (58 miljoen euro).
Bron: 31/03/2017
http://www.demorgen.be/wetenschap/s...raket-ba04efaa/
Mening:
Als dit geen grote stap voorruit is dan weet ik het ook niet meer. Door de eerste trap te gaan hergebruiken worden niet enkel de kosten gedrukt. Dit is ook veel voordeliger voor de natuur. Men moet niet elke keer opnieuw de eerste trap gaan maken. Natuurlijk kan men zeggen dat het ook niet goed is voor de natuur omdat er zo meer lanceringen zullen zijn. Mijn mening daarover is zeer duidelijk. Ik denk namelijk dat de hoeveelheid lancering zal blijven stijgen, ongeacht de kost. Dat men dit dan goedkoper en beter voor het milieu kan doen is aardig meegenomen.
De mensheid heeft een enorme drang naar verkenning. Ze wil steeds verder op verkenning gaan. Het is dan ook fascinerend om te zien hoe men zo een raket kan bouwen. De vraag die dan bij mij opkomt is de volgende: "Hoe komt het dat men wel een raket naar de ruimte kan sturen maar mijn smartphone niet langer dan een dag meegaat?". Een antwoord op deze vraag zullen we waarschijnlijk nooit krijgen.