De sporthallen in de Vlaamse gemeenten zijn er erg aan toe. 539 sporthallen, gym-zalen en andere sport¬infrastructuur in Vlaanderen zijn in zo’n bouwvallige staat of voldoen niet meer aan de wettelijke normen, dat ze moeten worden gesloten of dringend gerenoveerd. Maar daar is geen geld voor.
Dat blijkt uit een bevraging van Sport Vlaanderen bij 262 gemeenten.
‘Slijtage of veroudering zijn bijna altijd de oorzaak’, zegt Jeroen Scheerder, professor Sportbeleid (KU Leuven). ‘Veel zalen zijn ¬gebouwd in de jaren 70.’
Heel wat gemeenten staan dus voor een grote renovatie of afbraak. ‘Maar daar hebben ze ¬eigenlijk geen budget voor’, zegt Scheerder. ‘Negen op de tien gemeenten uit de bevraging zeggen dat ze geen nieuwe sportaccomodatie kunnen betalen.’
Ook Vlaanderen springt niet bij. ‘Onze prioriteit ligt bij topsporters en grotere, regionale sportinfrastructuur. Niet bij de gewone sporthal die elke gemeente heeft’, zegt minister van Sport Philippe Muyters (N-VA).
Bron: De standaard 27/03/17
http://www.standaard.be/cnt/dmf20170327_02801720
Mening:
Ik vind het schandalig dat er zoveel sporthallen niet meer voldoen aan de wettelijke norm. In het artikel staat dat men 539 verouderde sporthallen uitkomt in 262 bevraagde gemeenten. Dit wil zeggen dat er per gemeente 2 sporthallen zijn die niet meer voldoen. Dit is echt een schandalige verhouding. Men komt regelmatig met campagnes om meer mensen en kinderen te doen sporten. Dit is volgens mij alleen maar mogelijk als de sportinfrastructuur in de lokale omgeving aanwezig is. Als mensen meer gaan sporten gaat de kost van de gezondheidszorg omlaag. Dus als men nu investeert in lokale sportinfrastructuur zal men later veel kunnen besparen op gezondheidszorg. Men moet niet alle sport op lokaal niveau voorzien maar wel een degelijke basis. Voor sommige meer specifieke sporten volstaat een voorziening op groter regionaal niveau. Zo is een zwembad in elke gemeente niet betaalbaar maar een degelijk uitgeruste multifunctionele sporthal is wel een must.