Totale controle om dierenleed te stoppen
door Nikolas Vanhecke
Een weerzinwekkend filmpje dat toont hoe varkens onverdoofd gekeeld worden, valt ook slecht bij de slachthuizen zelf. Ze willen een sluitend toezicht op de werknemers.
Als dit soort mishandeling voorkomt in het op twee na grootste varkensslachthuis in ons land, dan kunnen wij helaas niet uitsluiten dat het ergens anders ook gebeurt.’
Zoals bij iedereen die ze te zien krijgt, zijn de gruwelbeelden uit een slachthuis in Tielt hard aangekomen bij Yannick Hindryckx, de woordvoerder van Febev, de federatie van slachthuizen en uitsnijderijen. De actiegroep Animal Rights verspreidde een video waarop te zien is hoe (gewonde) varkens worden geschopt, geslagen, elektrische shocks krijgen of op nog andere manieren worden mishandeld.
‘Er bestaan geen excuses voor wat op die beelden gebeurt’, zegt Hindryckx. ‘Wij zijn zwaar aangeslagen, ook omdat de beelden in zo’n groot slachthuis zijn gemaakt.’ In Tielt, dat prat gaat op zijn kwaliteitszorg, worden ongeveer 3.800 varkens per dag verwerkt.
Hindryckx vindt het hoog tijd voor actie. ‘De jongste vijftien jaar heeft het welzijn van de dieren enorm aan belang gewonnen. De afnemers, ook in het buitenland, stellen daarover hoge eisen. Net daarom werken we met lastenboeken en charters, waarin bepaalde normen worden opgenomen, en krijgen de werknemers van slachthuizen opleidingen rond dierenwelzijn. Blijkbaar schiet dat tekort. Het is te gemakkelijk om nu te zeggen: dit zijn enkelingen die de boel verzieken. We moeten echt actie ondernemen.’
Cameratoezicht
Febev denkt daarbij aan bijkomende camera’s op de werkvloer, zodat er een sluitend toezicht ontstaat op het doen en laten van de werknemers. De dierenrechtenorganisatie Gaia vraagt daar al lang naar. Dat soort bewakingsbeelden botst wel met de privacybescherming van de slachters.
‘Als het juridisch mogelijk is, moeten we die weg bewandelen’, vindt Hindryckx. Ook op het vlak van regelgeving en opleidingen is er werk aan de winkel. Daarom wil Febev zo snel mogelijk samenzitten met het kabinet van bevoegd minister Ben Weyts (N-VA) en het Federaal Voedselagentschap.
Dat agentschap heeft in elk slachthuis een dierenarts die toeziet op het dierenwelzijn. ‘Ook in Tielt’, zegt woordvoerder Philippe Houdart. ‘Maar de verantwoordelijkheid voor het proces ligt vooral bij de uitbater. Die dierenarts kan in grote slachthuizen niet overal tegelijk zijn.’
In een industrieel slachthuis zoals in Tielt is dierenleed ook nooit helemaal uit te sluiten, erkent de sectorfederatie. ‘Maar dat is niet wat we te zien krijgen in de video. Dit is bewust dieren mishandelen. Dat kun je wel uitsluiten door processen meer te automatiseren. Maar vooral het cameratoezicht moet mishandeling voorkomen.’
Bron
Vanhecke, N. (2017, Maart 24). Totale controle om dierenleed te stoppen. Opgehaald van standaard.be:
http://www.standaard.be/cnt/dmf20170323_02796067
Persoonlijke mening
De beelden die op het internet rond circuleren, van het slachthuis in Tielt, zijn verwerpelijk. Camera's op de werkvloer kunnen een hulpmiddel zijn bij de controle, maar sluitend zal dat nooit zijn. Het lijkt mij noodzakelijk om de controles op te voeren. Daarbovenop moeten er binnen het slachthuis extra interene controles plaats vinden.
Supermarkten hebben een grote machtspositie, bv. de prijzen die ze geven aan de boeren voor hun producten enz. Die macht mogen / moeten de supermarkten van mij gerust gebruiken om hoge kwaliteitseisen (de kwaliteit van het vlees, dus ook op het dierenwelzijn) stellen aan de slachthuizen om diervriendelijk te slachten.
Op sociale media lees je wel eens "Eet geen vlees meer, dan gebeurt zoiets niet meer..." Daar ben ik het niet helemaal mee eens.
Ik ben ervan overtuigt dat je een lekker stukje vlees kan serveren met respect voor het product, met respect voor het dier.