Werkgevers mogen hun personeel verbieden om een hoofddoek of een ander religieus symbool te dragen. Dat heeft het Europees Hof van Justitie beslist. Een Belgische vrouw was naar het Hof gestapt. Haar werkgever, beveiligingsbedrijf G4S, had haar gevraagd om geen hoofddoek te dragen op het werk. Omdat ze haar hoofddoek toch bleef dragen, werd ze ontslagen.
Het Europees Hof zegt nu dat een werkgever wel degelijk aan zijn personeel mag vragen er neutraal uit te zien. Maar dat moet dan wel gelden voor álle religieuze, politieke en filosofische symbolen, zegt het Europees Hof.
Een Belgische moslima en Unia (het vroegere Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding) hadden een zaak aangespannen tegen beveiligingsbedrijf G4S Secure Solutions. De vrouw werd in 2003 aangenomen door G4S als receptioniste. Bij het bedrijf bestond een ongeschreven verbod op het dragen van uiterlijke tekenen van politieke, filosofische of religieuze overtuigingen op de werkvloer. De vrouw gaf in 2006 aan dat ze ook tijdens het werk een hoofddoek wilde dragen. In datzelfde jaar schreef G4S het ongeschreven verbod alsnog neer in het arbeidsreglement. Omdat de vrouw haar hoofddoek bleef dragen, werd ze ontslagen.
Ze trok daarop naar de rechtbank, haar zaak belandde nu dus bij de rechters van het Europees Hof van Justitie. Een gelijkaardige Franse zaak werd aan het dossier toegevoegd. De advocaat-generaal maakte al in mei vorig jaar haar advies bekend en zei dat werkneemsters verbieden om een islamitische hoofddoek te dragen niet noodzakelijk discriminerend is. De voorwaarde is wel dat het verbod slaat op álle zichtbare politieke, filosofische en religieuze tekenen, en niet op religieuze overtuigingen in het algemeen of een specifieke godsdienst in het bijzonder.
Bron: De redactie
Datum: 14/3/2017
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2917705
Eigen mening:
Ik vind het niet meer dan normaal dat werkgevers hun werknemers mogen verbieden om een hoofddoek te dragen. Het blijft hun bedrijf en zij bepalen de regels. Als je je daar niet in kan vinden, ben je vrij om een andere werkgever te kiezen. Ik vind het ook helemaal niet discriminerend aangezien ALLE zichtbare politieke, filosofische en religieuze tekenen verboden worden. Hiermee wordt de islam dus niet aangevallen. Iedereen binnen dat bedrijf is dan gelijk voor de wet.
Het lijkt me trouwens geen slecht idee om dat overal toe te passen. Hoe neutraler iedereen op het werk verschijnt, hoe minder kans dat er wreveling ontstaat tussen werknemers of tussen werknemers en klanten omwille van politieke of religieuze standpunten.