De Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) wijst erop dat het aan de federale regering is om de aanpak van problemen met krakers beter te kunnen aanpakken. ‘Dit is geen gemeentelijke aangelegenheid’.
De discussie over kraken is opnieuw losgebarsten naar aanleiding van een geval in Gent, waarbij een groep mensen is ingetrokken in het huis van een koppel dat voor enkele maanden in Vietnam verblijft.
Termont liet gisteren al weten dat hij het ‘onaanvaardbaar’ vindt dat hij niet strenger kan optreden. De politie kan namelijk niet ingrijpen zolang er geen bevel van de vrederechter is. Dat moet veranderen, vindt Termont.
Tegengestemd
N-VA gemeenteraadslid en Kamervoorzitter Siegfried Bracke herinnerde er op Twitter aan dat het krakersprobleem in Gent twee jaar geleden al ter sprake op de gemeenteraad. Raadslid Isabelle De Clercq (N-VA) legde toen een motie voor om de regering aan te zetten om kraken strafbaar te maken.
De volledige Gentse meerderheid stemde toen echter tegen, op advies van Termont. Hij riep wel de Gentse politici die in het federale parlement actief zijn toen op om er daar werk van te maken, blijkt uit de notulen van die vergadering.
‘Federaal initiatief’
Termont blijft vandaag achter die redenering staan. ‘Dat is geen gemeentelijke aangelegenheid. Kraken valt onder de federale wetgeving, en moet dan ook federaal worden aangepakt’, zegt hij. ‘Wij hebben de Kamervoorzitter in onze gemeenteraad. We hebben nog een aantal andere parlementairen. Ook schepen Matthias Declercq (Open VLD) is voorstander, en parlementair. Het is op het federaal vlak dat het initiatief genomen moet worden’.
Strafbaar stellen
In een mededeling liet N-VA alvast weten dat van plan te zijn. ‘. Onze partij wil het kraken van een woning strafbaar stellen. Dit kon tot nog toe niet’, klinkt het. ‘Open VLD en onze N-VA zitten op één lijn en willen kraken zo snel mogelijk strafbaar stellen zoals het Regeerakkoord vermeldt. We roepen justitieminister Geens op tot samenwerking.’
De Gentse CD&V-fractievoorzitter Veli Yüksel herinnert eraan dat ook hij al langer ijvert om kraken strafbaar te stellen. In geval van kraken moet er een vereenvoudigde en versnelde toegang komen tot de vrederechter, vindt hij. Het is de vrederechter die het eigendomsrecht en eventuele rechten van krakers moet nagaan.
Geen begrip
Termont herhaalt dat hij geen begrip heeft voor wie eigenlijk inbreekt in een huis. Hij geeft naast het geval van het jonge koppel ook het voorbeeld van een vrouw die na een ziekenhuisopname krakers aantrof bij haar thuis, of studenten die na een vakantie andere bewoners aantroffen in hun appartement. Voor daklozen die tijdens de winter een leegstaande woning kraken toont hij wel begrip.
Bron:
http://www.standaard.be/cnt/dmf20170311_02775281
Eigen mening: Toen ik over deze zaak hoorde, verschoot ik ervan dat men in eerste instantie niets kon doen. De krakers zijn binnengedrongen in het huis van een koppel van Gent. Voor mij lijkt dit inbraak. Toch blijkt het allemaal ingewikkelder te zijn dat dat. Ik vind niet dat de krakers in dit huis kunnen blijven wonen. Wel moet er naar een eventuele andere oplossing gezocht worden. Ik kan ook begrip tonen voor mensen die willen vluchten voor de koude, maar het kraken van een bewoond huis vind ik toch niet kunnen. Het leven op een straat is vaak onmenselijk en verdient dan ook meer aandacht in deze maatschappij.