Enkele post bekijken
  #1  
Oud 28th February 2017, 01:14
Hanne.V*n Hanne.V*n is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Lille
Posts: 71
Zelfs een klein beetje zonnebank is kankerverwekkend

Stichting tegen Kanker vraagt algemeen verbod na nieuw advies Europese Commissie

Een zonnebank is nooit veilig. Dat besluit een wetenschappelijk comité van de Europese Commissie op basis van nieuw onderzoek. Wie voor zijn 35ste onder de zonnebank ligt, verhoogt het risico op kanker met 75 procent. 


Het jongste advies van het Wetenschappelijk Comité inzake Gezondheids-, Milieu- en Opduikende Risico’s (SCHEER) van de Europese Commissie laat er geen twijfel meer over bestaan. Zelfs het minste gebruik van de zonnebank is schadelijk, luidt het.

Volgens de wetenschappers is de zonnebanksector de belangrijkste veroorzaker van huidkanker. De UV-stralen die het produceert zijn compleet schadelijk: het veroorzaakt niet alleen kanker, het bevordert het ook. Daarnaast is er bewijs dat het naast verschillende soorten huidkankers ook oogkanker kan veroorzaken. En het allerbelangrijkste: er is geen veilige limiet. 

“In 2006 heeft SCHEER een eerste rapport hierover uitgebracht”, zegt Brigitte Boonen, expert huidkankerpreventie van de Stichting tegen Kanker. “Toen waren ze een pak voorzichtiger. ‘Waarschijnlijk zijn zonnebanken verantwoordelijk voor melanoom’, klonk het toen. Hun nieuw advies, op basis van heel wat nieuwe wetenschappelijke studies, gaat veel verder. Alle twijfel is weg.”

Zowat een op de vijf Belgen krijgt huidkanker voor zijn 75ste. Wie regelmatig onder de zonnebank ligt, verhoogt het risico op kanker enorm. Vooral bij jonge blanke mensen zijn de gevolgen groot. Een blanke vrouw die voor haar 35ste begint met zonnebanken, verhoogt het risico met 75 procent.

In ons land blijft het aantal mensen met huidkanker stijgen. Voor 2014 steeg het aantal diagnoses volgens cijfers van de Stichting tegen Kanker tot 35.000. Melanome- en niet-melanome huidkankers samen zijn daarmee de meest voorkomende, maar de ook meest voorkombare kankers.

Oude of nieuwe zonnebanken, het maakt geen verschil. “De nieuwste generatie apparaten blijkt even kankerverwekkend”, zegt Boonen. “De minimumstraling ligt volgens de huidige normen lager dan vroeger, maar die komt nog steeds overeen met een UV-index van 12. Dat soort straling komt in België niet eens voor. Terwijl wij mensen aanraden om je tegen de zon te beschermen met kledij en zonnecrème, gaan mensen zich in zo’n toestel onbeschermd blootstellen aan zo’n hoge dosis straling. Dat is enorm nefast.”

De Stichting tegen Kanker pleit voor een algemeen verbod. “Al beseffen we dat zoiets niet mogelijk is van vandaag op morgen”, geeft Boonen toe. Tot die tijd ijvert de organisatie voor een strikte registratie, extra controles en onderzoek naar bijkomende maatregelen zoals een reclameverbod of waarschuwingslabels.

Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) voerde vorig jaar de controles op naar zonnebanken. Toen bleek negen op de tien centra niet in orde. Zo werden bijvoorbeeld minderjarigen toegelaten of waren de lampen te sterk volgens de normen. Vanaf 1 maart dit jaar moeten sowieso alle commerciële vestigingen met een zonnebank zich verplicht registreren.

Een totaalverbod komt er voorlopig niet, zo laat het kabinet van Peeters weten. “We houden vooralsnog vast aan de maximale stralingsnorm die Europees is vastgelegd”, klinkt het. Wel zal zijn administratie onderzoeken in welke mate zonnebankcentra die in overtreding zijn verplicht kunnen worden om zelf de metingen van de straling te financieren.

Bron: 27-02-17, 20.00u - http://www.demorgen.be/binnenland/z...kkend-bfaababe/

Mening: Het is algemeen geweten dat de zonnebank slecht is voor je gezondheid. Volgens de Stichting tegen Kanker is het overduidelijk bewezen dat zonnebanken erg schadelijk zijn en kanker veroorzaken. Ik begrijp aan de ene kant de vraag naar een volledig verbod in ons land, want het aantal mensen met huidkanker blijft stijgen. Anderzijds besef ik ook dat zoiets niet mogelijk is van vandaag op morgen. Er kunnen eenmaal geen controles plaatsvinden op wat mensen thuis doen. Als ze ervoor kiezen om een zonnebank aan te schaffen, moeten ze dat zelf weten. Men kan wel proberen het te ontmoedigen door strikte registratie, extra controles en onderzoek naar bijkomende maatregelen zoals een reclameverbod of waarschuwingslabels.
Met citaat antwoorden