Enkele post bekijken
  #1  
Oud 20th February 2017, 13:12
Floor.C*oonen Floor.C*oonen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Heist-op-den-Berg
Posts: 75
na Leuven krijgt ook Charleroi een protoncentrum tegen kanker

bron: http://www.tijd.be/ondernemen/farma...864506-3070.art, 20/02/2017

Na jaren communautair gekibbel over waar een protontherapiecentrum moest komen, in Vlaanderen of in Wallonië, krijgt ons land er nu twee. Bouwheer is in beide gevallen het Waalse IBA.

Wallonië besliste zopas 47 miljoen euro te investeren in een kankercentrum met protontherapie in Charleroi. Het centrum, waarvoor de Waalse overheid in zee gaat met enkele Waalse universiteiten, zou tegen 2020 operationeel moeten zijn. De focus zal in eerste instantie liggen op wetenschappelijk onderzoek.
Protontherapie is een zeer specifieke vorm van radioactieve kankerbestraling, die veel preciezer is dan X-stralen. Op die manier wordt er minder gezond weefsel beschadigd door de radiotherapie. Patiënten met een moeilijk te bereiken tumor, zoals in de hersenen of achter het oog, worden vaak met protontherapie behandeld. Ook voor kinderen is deze vorm van behandeling soms aangewezen.
Hoog prijskaartje
De keerzijde van de technologie is het prijskaartje. Enkel al de bouw van een machines voor bestraling vraagt een investeringen van 40 à 45 miljoen euro. Vervolgens is minstens 25.000 euro nodig voor een behandeling. Dat is evenwel goedkoper dan de behandeling in het buitenland laten doorgaan, wat vandaag de gangbare praktijk is. In dat geval lopen de kosten op tot 60.000 euro voor een behandeling.
Ruim een jaar geleden werd een protoncentrum voor Leuven aangekondigd, op de site van Gasthuisberg. De KU Leuven gaat hiervoor in zee met de UGent en de Université Catholique de Louvain (UCL). Samen investeren ze zo'n 40 miljoen euro in het kankercentrum. Dit centrum moet volgend jaar ctief zijn en mikt op 200 à 250 patiënten per jaar.
De Block erkent slechts één centrum
Omdat slechts een beperkte groep mensen kan worden geholpen met protontherapie, lijkt het weinig zinvol op twee centra te laten draaien. Het kabinet van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zegt dat ze maar één centrum een erkenning zal geven. 'Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat we voldoende hebben met één centrum', klinkt het.
Doordat de plannen van Leuven het meest vergevorderd zijn, lijkt de kans groot dat de keuze van De Block op dat centrum zal vallen. Dat zal dan het enige centrum zijn waar patiënten een terugbetaling zullen krijgen voor hun behandeling.
Paradepaardje
Waarom Wallonië per se een eigen centrum wil? Het speelt mee dat het Waals-Brabantse bedrijf IBA
IBAB 0,75%
,dat betrokken is bij het Leuvense centra, ook het centra in Charleroi zal bouwen.
IBA is wereldleider in protontherapie en een van de paradepaardjes van de Waalse economie. Het pleit er al jaren voor om ook in eigen land een kankercentrum te kunnen opzetten, als visitekaartje voor hun activiteiten. IBA verkocht tot zover al een veertigtal kankercentra, goed voor meer dan de helft van de wereldwijd gebouwde centra.
Daarenboven is het niet ongebruikelijk dat een ziekenhuis een duur apparaat koopt in de hoop dat het later een erkenning krijgt. De Block wil maar één centra subsidiëren, maar een volgende minister van Volksgezondheid zal daar misschien anders over denken.

Mijn mening:
Deze protontherapie geeft de kans om kanker te behandelen op de millimeter nauwkeurig. Er zijn twee grote tegenstrijdigheden in dit verhaal. Enerzijds het enorme kostplaatje en anderzijds het enorme profijt van deze nieuwigheid. Als biologiestudent bekeken we ook al het begrip kanker tijdens de lessen. Een patiënt met kanker is vooral ziek van de behandeling ertegen. Het artikel zegt dat deze protontherapie het lichaam minder schade aanbrengt en dus daarom de patiënt op een aangenamere manier kan behandelen doordat men minder gezond weefsel beschadigt.
Het aantal behandelingen op deze manier zal zeker en vast stijgen door de jaren heen. Het lijkt me daarom zeker een goede zaak om hierin te investeren en dus twee protontherapiecentra te maken.
De vergelijking tussen de gewone en deze therapie kan ik zeker in mijn les gebruiken als voorbeeld wanneer kanker aan bod komt.
Met citaat antwoorden