Schoolgebouwen energiezuiniger maken kost handenvol geld. In verschillende provincies schieten projecten uit de grond waarbij energiecoöperaties scholen helpen en ouders daar actief bij betrekken. Groen wil dat de Vlaamse regering de projecten ondersteunt.
Schoolgebouwen zijn vaak verouderd en weinig geïsoleerd. Vier op de tien scholen in Vlaanderen heeft nog geen dubbel glas. En bijna 60 procent van de schooldirecties geeft aan dat de energiekosten te hoog zijn. "Die kosten nemen een grote hap uit het budget", stelt Elisabeth Meuleman, onderwijsspecialist bij Groen. "Schoolgebouwen renoveren kost handenvol geld. Geld dat er niet is."
Meuleman heeft daarom*een resolutie klaar waarin ze Crevits vraagt om initiatieven die her en der 'van onderuit' aan het groeien zijn, actief te gaan ondersteunen. Zoals de 'Energieke scholen' in de provincie Vlaams-Brabant. Daar starten een viertal scholen een project op met de lokale energiecoöperatie Pajopower om het energieverbruik van de school aan te pakken.*
In Vlaams-Brabant kreeg het project alvast ook steun vanuit de provincie. Die had er een subsidie van 75.000 euro voor over. Ook in andere provincies staan dergelijke projecten in de startblokken.*
Crevits zelf reageerde gisteren dat ze de projecten, die wel nog in de kinderschoenen staan, op de voet zal volgen.*
Bron:
http://www.demorgen.be/binnenland/d...ouwen-bda8d202/
Eigen mening: Ik vind dat scholen duurzaam moeten zijn en dat ook in hun energieverbruik. De huizen die nu worden gerenoveerd of worden gebouwd moeten ook voldoen aan een nieuwe reglementering in verband met isoleren,... Het is niet meer dan normaal dat ook scholen hierin volgen en hun school proberen te optimaliseren. Een school kan niet blijven stilstaan in de tijd, maar moet steeds mee met de maatschappij evolueren. De kosten voor de renovaties van de scholen zullen veel geld kosten, maar op lange termijn zullen ze daar geld uit winnen doordat hun energiefactuur zal dalen. Zo komt er geld 'vrij' dat ze voor andere middelen kunnen inzetten.