Applicaties op de smartphone waarmee artsen onze gezondheid vanop afstand kunnen volgen; dat is volgens de federale regering de toekomst. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) trekt daarom 3,5 miljoen euro uit voor 24 proefprojecten die werken met zulke gezondheidsapps, schrijft De Tijd. De minister wil zo lessen trekken voor een brede uitrol van de "geneeskunde op afstand" de komende jaren.
"De evolutie is zo dat apps in de toekomst ook ingeschakeld zullen worden om onze gezondheid te bewaken", stelt minister De Block. Het gaat daarbij niet om ludieke toestellen die uw stappen tellen of die u begeleiden bij fitnessoefeningen, maar om smartphoneapplicaties die zich echt concreet bezighouden met de gezondheid van een patiënt, zoals de hartslag, suikerspiegel of bloeddruk.
Er lopen al langer dergelijke "mhealth"-initiatieven in verschillende ziekenhuizen, maar er was nog geen regelgevend kader. Met de financiering van 24 geselecteerde pilootprojecten wil de regering daar nu verandering in brengen. "We willen zo uittesten wat de regelgeving voor alle mogelijke apps naar de toekomst toe moet zijn. Wij gaan een bredere uitrol doen in de volgende jaren", legt De Block uit.
De geselecteerde apps uit de proefprojecten werken rond geestelijke gezondheidszorg, oncologie, cardiologie, diabetes en chronische aandoeningen (zoals chronische vermoeidheid en beroertes). "We weten uit het buitenland dat de opvolging van patiënten in de cardiologie veel beter is dankzij die apps en dat het opnames in het ziekenhuis verhindert. Het is veelbelovend, maar het zal stap voor stap moeten gaan", zegt Maggie De Block.
De betrokken apps zullen de komende maanden getest worden en moeten aan strenge voorwaarden voldoen. Zo moeten ze wetenschappelijk onderbouwd zijn, correcte metingen uitvoeren en de privacy van de patiënt moet bewaakt worden. Tegen 2018 zou de verdere uitrol van de "mhealth" moeten beginnen.
Gratis voor de patiënt
De 3,5 miljoen euro die minister De Block uittrekt, dient om de ontwikkeling en werking van de apps te financieren en om de artsen te betalen die aan de slag gaan met de gegevens van de app. De patiënten zelf zullen daardoor niet moeten betalen voor de applicatie.
De Block is er zich overigens van bewust dat oudere mensen minder makkelijk met een smartphone omgaan. "Maar er zijn apps die kunnen gebruikt worden in samenwerking met de thuisverpleging of mantelzorgers. Uiteindelijk is het de arts die beslist of hij het systeem gaat gebruiken of niet, in functie van zijn patiënt', klinkt het.
Bron:
De Redactie, 28/12/2016
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2855518
Eigen mening:
Zoals ik al ettelijke malen heb aangehaald bij mijn meningen, is onze toekomst mobiel. Tegenwoordig wordt voor alles een smartphone gebruikt, dus waarom ook niet voor gezondheidsdoeleinden? Ik ben dus een grote voorstander van dit voorstel. Het is een zeer goed idee om de gezondheid van de mensen op afstand te controleren, zo moeten ze niet voor het minste naar de arts trekken, want misschien kan de arts vanop afstand zien wat er aan de hand is.
Natuurlijk moet er wel rekening mee worden gehouden dat smartphones feilbaar kunnen zijn. Ik vind dus dat er niet enkel geneeskunde op afstand moet zijn. Vanaf dat iemand ernstig ziek wordt, denk ik toch dat een echte afspraak met een arts de beste optie is omdat de arts niet alles zal kunnen controleren via een applicatie.