De spoedafdelingen van de Belgische ziekenhuizen voorzien op oudjaar en Nieuwjaar in extra personeel. In Gent, Leuven en Antwerpen worden extra verpleegkundigen ingeschakeld op de urgentieafdelingen, in Sint-Niklaas staat een tweede ziekenwagen paraat.
De voornaamste reden voor deze extra personeelsbezetting is dronkenschap. Maar alcoholmisbruik is het hele jaar door een verontrustend fenomeen op spoedafdelingen: het aantal patiënten dat daar binnenkomt met een alcoholgerelateerd probleem, bedraagt een op de twintig.
‘De voorbije maanden ging veel aandacht naar het aandeel jongeren’, zegt urgentiearts Paul Calle van het AZ Maria Middelares in Gent, verwijzend naar het bingedrinken, waarbij jongeren in korte tijd grote hoeveelheden alcohol drinken. ‘Maar de grootste groep alcoholpatiënten zit in de categorie 45 tot 65 jaar. Zij zijn ook vaak frequente bezoekers van de spoedafdelingen: sommigen belanden tot tien keer per jaar in het ziekenhuis.’
Toch steeg het aandeel van jonge spoedpatiënten de voorbije jaren, zag student geneeskunde Tim Vanderbauwede. Hij bekeek de patiëntengegevens van de spoedafdeling van het UZ Gent tussen 2002 en 2012. ‘In tien jaar tijd groeide het aantal patiënten jonger of gelijk aan 26 jaar met vijf procent’, zegt Vanderbauwede.
Bron: De Standaard - 26/12/2016,
http://www.standaard.be/cnt/dmf20161225_02644877
Motivatie: Ik schrik ervan dat er extra personeel moet werken op oudjaar en Nieuwjaar met als voornaamste reden dronken mensen te behandelen. 1 op de 20 patiënten komen binnen om deze reden. Het grootste aandeel van deze mensen zijn jongeren en mensen tussen de 45-65 jaar. Van deze cijfers val ik achterover! Het is oké om met 'oud op nieuw' een glaasje (meer) te drinken, maar ik schrik ervan dat zo weinig mensen hun grenzen kennen. Dat jongeren hun grens niet kennen, kan ik nog begrijpen: ze komen net in het uitgangsleven terecht waar ze bijna elke jongere ziet drinken. Het is dan niet meer dan normaal om zelf mee te drinken. Begrijp me niet verkeerd: ik vind het niet oké dat jongeren hun grenzen niet kennen, maar begrijp het wel. Volwassenen zijn veel voorzichtiger: ze kunnen verantwoordelijk zijn voor een kind of ze moeten nog naar huis reden,... Vele redenen om na enkele glaasjes te stoppen. Ik denk dat dat het verschil is met jongeren: de enige verantwoordelijkheid die zij hebben, is hun eigen verantwoordelijkheid.