Enkele post bekijken
  #1  
Oud 21st December 2016, 11:26
valerie.w*ls valerie.w*ls is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Olmen
Posts: 86
22.000 euro schadevergoeding voor kankerpatiënte die ontslagen werd

22.000 euro schadevergoeding voor kankerpatiënte die ontslagen werd

De arbeidsrechtbank in Gent heeft een bedrijf veroordeeld voor het ontslag van een werkneemster met kanker. Het bedrijf moet ruim 22.000 euro schadevergoeding betalen voor discriminatie. De ontslagen vrouw trok samen met Gelijkekansencentrum Unia naar de rechtbank en kreeg daar dus gelijk.


“Iedereen weet dat je niet gediscrimineerd mag worden op basis van geslacht, ras of leeftijd. Maar wat mensen misschien niet weten, is dat je niet gediscrimineerd mag worden omwille van je gezondheidstoestand: je mag niet iemand ontslaan omdat-ie ziek is geweest”. Dat legt Els Keytsman van Gelijkekansencentrum Unia uit.

Keytsman spreekt van een “ongelooflijk en straf verhaal” omdat kanker iedereen kan overkomen”. “Als je als klap op de vuurpijl niet alleen te horen krijgt dat je kanker krijgt en alle energie moet stoppen in genezen, maar ook nog eens van je werkgever te horen krijgt dat je niet meer welkom bent.”

Zwanger

Het verhaal van de werkneemster is ook nog bijzonder omdat ze tijdens haar afwezigheid door ziekte zwanger was geworden. Toen haar zwangerschapsverlof was afgelopen, kreeg ze haar C4 in de bus. In die ontslagbrief argumenteerde de werkgever dat de vrouw aan de deur werd gezet omdat “de continuïteit van de dienst” in het gedrang kwam omwille van de langdurige ziekte van de vrouw.

De vrouw liet het hier niet bij en stapte naar Unia. Het Gelijkekansencentrum heeft eerst nog geprobeerd om te praten met de werkgever, “maar toen bleek dat die koppig aan zijn beslissing vasthield en niet wilde bekijken hoe de vrouw ingepast kon worden op de werkvloer, is Unia samen met de vrouw naar de rechter getrokken”, legt Els Keytsman van Unia uit. De rechtbank heeft hen in het gelijk gesteld en de werkgever veroordeeld en een schadevergoeding van 22.000 euro opgelegd. “Dat toont aan dat de werkgever hier echt wel in de fout is gegaan”, besluit Keytsman.

Weinig klachten

Unia krijgt niet veel klachten binnen van werknemers die om deze reden aan de deur worden gezet. “Maar het is niet omdat de cijfers laag zijn, dat het niet veel voorkomt, integendeel”, waarschuwt Keytsman. Wie geconfronteerd wordt met zulke discriminatie, adviseert ze om ook naar Unia te stappen of naar een vakbond.

Datum: 21/12/2016
Bron: De Redactie.be, http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2850213
Eigen mening:
Ik vind het volledig terecht dat deze vrouw naar de arbeidsrechtbank is getrokken om de beslissing van haar werkgever aan te vechten.
Deze vrouw heeft sowieso al heel wat te verwerken gekregen door haar ziekte. Ik begrijp niet dat haar werkgever het lef heeft om haar dan ook nog eens wat extra problemen te bezorgen door haar aan de deur te zetten.Tijdens haar ziekte werd de vrouw ook nog eens zwanger. Ik kan me voorstellen dat het niet eenvoudig is om plots een inkomen minder te hebben. Deze slepende ziekte brengt natuurlijk ook heel wat ziekenhuisrekeningen met zich mee en een kindje kost ook handenvol geld. Het Gelijkekansencentrum Unia heeft nog maar eens getoond dat het echt wel zijn waarde heeft. Unia trachtte eerst nog de werkgever van gedacht te veranderen. Ik begrijp niet dat die werkgever niet gewoon zijn trots opzij zet. Hij of zijn familie kan vroeg of laat misschien ook te maken krijgen met kanker. Het is niet omdat het voor hem een ver-van-mijn-bed-show is dat hij geen begrip moet hebben voor de situatie van de vrouw.
Met citaat antwoorden