Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) roept justitie op om de zaak rond de onwettige verkeersboetes zo snel mogelijk op te lossen. ‘Wij investeren in ons land massaal in trajectcontroles en flitscamera’s om verkeersdoden te bestrijden. Dat heeft geen nut als we daar niets mee kunnen doen’, meldt hij aan VTM.
Minister Weyts is verrast door de uitspraak van Cassatie. ‘Ik zie niet in wat daar zo’n fundamentele schending van de privacy aan is’, zegt hij aan VTM. ‘Ik vind het veel erger dat er zoveel verkeersdoden vallen. Justitie moet nu optreden en zorgen voor een wijziging van de regelgeving.’
Gisteren raakte bekend dat elke verkeersboete die de politie uitschrijft op basis van een nummerplaat, zonder de bestuurder ook effectief tegen te houden, onwettig is. Dat bleek uit vier arresten over verkeersinbreuken die het Hof van Cassatie dinsdag heeft uitgesproken.
Het gaat dus om boetes waarbij de politie enkel de nummerplaat heeft en daarna probeert de bestuurder te identificeren via de zogenaamde kruispuntbank bij de DIV, de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen.
Enkel als de politie aan de eigenaar van het voertuig zélf zijn identiteitsgegevens opvraagt, is de boete wél geldig. ‘Algemeen heeft de politie geen toelating om gegevens op te vragen bij die databank. Als ze dat nu doet, is dat dus niet wettig’, zeiden advocaten Kurt Stas en Henri Berkmoes aan VTM.
‘Systeem van machtiging moet veranderen’
Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open VLD) beseft dat dit een netelige situatie is. ‘We hebben in België een uniek systeem. Het lijkt heel logisch dat de politie die databanken mag raadplegen, maar daar is een machtiging voor nodig. Die machtiging zal waarschijnlijk niet zijn aangevraagd. In de huidige regeling had die machtiging aangevraagd moeten worden. De politie en DIV hadden dat moeten doen. Ik laat het over aan collega’s Geens en Jambon’, aldus staatssecretaris Philippe De Backer in De Ochtend op Radio 1.
Hoe het verder moet? ‘Er zal een machtiging moeten aangevraagd worden, die zal moeten worden goedgekeurd door de privacycommissie.’ Over de tijdspanne wist de staatssecretaris weinig te vertellen. De Backer is wel duidelijk: ‘Het systeem van de machtigingen moet veranderd worden. Er zal een persoon worden aangesteld die verantwoordelijk wordt voor het uitwisselen en beheren van gegevens van burgers.'
Eigen mening: Dit vind ik een vreemd gegeven. Ze delen al jaren boetes uit op basis van nummerplaten, zonder dat dit wettelijk in orde is. Het is raar dat dit kan in België. Ik vind het ook vreemd dat we dit nu pas opmerken. Binnen justitie zouden ze hier veel eerder over nagedacht moeten hebben. Volgens Weyts moet justitie dit nu oplossen, ik denk dat ze samen zo snel mogelijk een verandering van de wet moeten inlassen. Er wordt zo veel gefocust op trajectcontrole de laatste tijd, dat het bijna een schande is om hier in de mist te gaan. Ik hoop dan ook dat dit geen extreme gevolgen heeft, aangezien ik ervan uit ga dat trajectcontroles en flitspalen echt kunnen helpen bij het bestrijden van verkeersslachtoffers.
Bron: DS, 15/12/16
http://www.standaard.be/cnt/dmf20161215_02627655