Syrisch leger herovert laatste deel van Aleppo
Bron: BBC, CNN, REUTERS
Er wordt niet meer geschoten in Oost-Aleppo. De Syrische rebellen en het regime van president Assad hebben een akkoord bereikt over een veilig vertrek van burgers uit Oost-Aleppo. De rebellen zouden de stad nu helemaal aan het verlaten zijn. Dat is bevestigd door Vitali Tsjoerkin, de Russische ambassadeur bij de Verenigde naties.
Volgens Tsjoerkin zijn de gevechten beëindigd. Er zou dus niet meer geschoten worden. Het is nu tijd om de humanitaire hulp op gang te brengen, stelt de Rus.
Het is wel nog niet volledig duidelijk op wie het bestand van toepassing is. 'Er is een akkoord over de evacuatie van bewoners en rebellen uit de belegerde wijken van Aleppo', zegt Yasser al-Youssef van de rebellengroep Al-Zenki. Maar volgens de Russische ambassadeur mogen burgers niet zomaar wegtrekken.
Volgens CNN zou het akkoord pas bereikt zijn door toedoen van de Turkse regering, die als bemiddelaar is opgetreden tussen de Syrische regering en de rebellen.
'Zowat helemaal gevallen'
De troepen van de Syrische president Bashar al-Assad lieten maandagavond al weten dat het elk moment de ‘overwinning’ in de stad kan afkondigen, nadat de rebellen er weer veel terrein hadden verloren. Momenteel is meer dan 90 procent van Aleppo in handen van het regime. ‘De rebellen hebben niet veel tijd meer’, zei de Syrische generaal Zaid Al-Saleh. ‘Ze moeten zich overgeven of sterven.’
'Rebellengebied Oost-Aleppo is nu zowat helemaal gevallen', zegt De Standaard-correspondent Jorn De Cock, 'op een paar procent na waar waarschijnlijk enkele tienduizenden burgers en strijders zijn samengepakt'. Het is voorlopig onduidelijk wat er met die overgebleven burgers zal gebeuren. Volgens de rebellen is er een akkoord bereikt waardoor de burgers veilig Oost-Aleppo kunnen verlaten. Een bron van het Syrische leger zegt echter dat hij geen weet heeft over een eventueel akkoord.
‘Volledige meltdown’
VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon maakte zich ernstige zorgen over de verontrustende berichten dat in Aleppo zware wreedheden begaan worden ten aanzien van de bevolking. De secretaris-generaal van de VN drong er bij de Syrische regering en haar bondgenoten op aan de burgers te beschermen en het internationaal humanitair recht te respecteren.
De eis van de VN wordt de laatste dagen echter duidelijk genegeerd: op vier verschillend plaatsen werden al meer dan 82 burgers vermoord. Rupert Colville, woordvoerder van de VN, spreekt over ‘de volledige meltdown van menselijke waardigheid’ in Aleppo. Bij de 82 vermoorde burgers waren er 11 vrouwen en 13 kinderen.
En er is meer. ‘Gisterenavond ontvingen we verontrustende berichten dat er nog meer lichamen op straat lagen’, voegde Rupert Colville toe. De bewoners waren volgens hem niet in staat om ze op te halen als gevolg van intense bombardementen en de angst neergeschoten te worden.
Duizenden mensen zitten volgens bronnen nog vast in de laatste wijken die nog in handen zijn van de rebellen. 'Er is op dit moment weinig dat de regimetroepen kan tegenhouden', zegt Jorn De Cock. 'Elke suggestie van wreedheden wordt door het regime en Rusland eenvoudigweg afgedaan als "allemaal leugens", daarmee is dan de kous af.'
'Oorlog gaat voort'
Als Oost-Aleppo opnieuw in handen van het Syrische regime valt, is de oorlog in Syrië nog niet voorbij. 'Heel Aleppo komt nu wel terug in handen van het regime', zegt De Cock. 'Oost-Aleppo is na jarenlange bombardementen en gevechten een complete puinhoop, dus erg "bruikbaar" is dat stadsdeel op dit moment niet. In de rest van Syrië - noorden, oosten, westen, zuiden - gaat de oorlog voort.'
'Het regime-Assad staat nu opnieuw sterker, maar dat wel uitsluitend dankzij buitenlandse hulp', zegt De Cock. 'Het zijn de Russische luchtmacht, de Iraanse Revolutionaire Garde, de Libanese Hezbollah, sjiitische milities van Irakezen tot Afghanen die op de grond het verschil uitmaken - niet het Syrische leger. En wat er met Oost-Aleppo gebeurt, maakt veel Syriërs alleen nog meer verbitterd.'
MOTIVATIE:
Wereldvrede is toch iets waar we allemaal van dromen. Al lijkt dit een hopeloze gedachte met al het geweld en oorlog in de wereld. Zeker in Syrië, waar het conflict tussen het regeringsleger van president Assad en de rebellen. Een oorlog gaat vaak over het in handen hebben van strategische plaatsen. Zo is er een enorm verschil tussen het al dan niet in handen hebben van bijvoorbeeld luchthavens, toegangswegen of zelfs grote steden. Hiervoor worden dan ook vaak hevige gevechten geleverd met de bijbehorende doden. Zo is het blijkbaar voor het Syrische leger van groot belang om steden zoals Aleppo in hun macht te krijgen. De rellen hebben zich tot vandaag nooit gewonnen gegeven, maar na onophoudend bombarderen van de stellingen van de rebellen heeft het leger toch de stad Aleppo onder controle gekregen. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat de oorlog voorbij is, maar wat wel mooi is, is de mogelijkheid voor humanitaire hulp voor de bevolking. Hopelijk zullen er nog strategische doelen in handen komen van de regering. Op deze manier denk ik dat er toch een lichtje te zien zal zijn aan het eind van de tunnel. Al lijkt me deze tunnel nog lang. Maar hoop doet leven. En een leven zonder oorlog wens ik de mensen in Syrië wel toe.
Bron : De standaard door Reuters ‘Syrisch leger herovert laatste deel van Aleppo’
http://www.standaard.be/cnt/dmf20161213_02623571 geraadpleegd op 13/12/2016