13th December 2016, 03:24
|
|
Administrator
|
|
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
|
|
Afkopen studiejaren niet voor iedereen voordelig
Afkopen studiejaren niet voor iedereen voordelig
‘Drie jaar na je pensionering ben je al uit de kosten’, luidt het argument van minister van Pensioenen Daniël Bacquelaine (MR) om ambtenaren, werknemers en zelfstandigen aan te moedigen om hun studiejaren af te kopen. Maar de kassa rinkelt niet altijd of pas heel laat voor wie op zijn voorstel ingaat.
Tussen maart volgend jaar en maart 2019 kan je studiejaren afkopen aan een gunsttarief. Per studiejaar moet een bedrag van 1.350 euro neergeteld worden. Dat bedrag is bovendien fiscaal aftrekbaar waardoor de netto kostprijs eigenlijk slechts de helft bedraagt of ongeveer 675 euro. Voor elk afgekocht jaar stijgt het pensioen met 250 euro per jaar. En zo is een gepensioneerde volgens Bacquelaine al na drie jaar uit de kosten.
‘Maar dat rekensommetje is voor heel wat gepensioneerden wel erg optimistisch’, zegt Lieven Van Belleghem, fiscaal docent en auteur bij Kluwer Opleidingen. ‘Zeker voor werknemers met een hoger pensioen of gepensioneerden die naast hun pensioen bijvoorbeeld een tweede verblijf hebben.’ Die 250 euro extra per afgekocht studiejaar is immers een brutobedrag. En door de capriolen van de fiscale wetgeving wordt dat bedrag in heel wat gevallen voor een stuk – en soms helemaal – wegbelast. Dat komt vooral omdat het extra pensioen ervoor zorgt dat heel wat toekomstig gepensioneerden hun belastingvermindering deels kwijtspelen. Dat risico wordt ook almaar groter naarmate meer jaren afgekocht worden en het pensioenbedrag ook meer stijgt.
‘Zolang het pensioen, met de afgekochte studiejaren, lager ligt dan 15.518 euro is er geen probleem’, zegt Van Belleghem die voor De Standaard verschillende berekeningen maakte. Maar zodra het bedrag daar boven uitkomt, kan de belasting op dat bedrag snel aantikken. Bijvoorbeeld: een alleenstaande die nu 15.518 euro aan pensioen trekt en één jaar studie afkoopt, betaalt op de 250 euro extra pensioen 213 euro aan belastingen. Dat zou betekenen dat de gepensioneerde al 18 jaar zou moeten leven na zijn pensioen om zijn investering terug te verdienen. Iemand met 16.000 euro aan pensioen per jaar houdt door de grillen van de fiscale wetgeving zelfs niets over van zijn pensioenverhoging.
Een gemiddeld pensioen van een werknemer met een volledige loopbaan bedraagt 14.400 euro per jaar. Maar het is wel zo dat naar alle waarschijnlijkheid werknemers met de hogere diploma’s, waarop deze regeling uiteindelijk mikt, eerder in de groep met de hogere pensioenen zullen zitten. Bovendien is het zo dat als iemand met een gemiddeld pensioen bijvoorbeeld een tweede verblijf heeft, het extra pensioen ook al in belangrijke mate wordt opgegeten door belastingen. Het pensioen van zelfstandigen daarentegen is vaak zo laag dat zij bijna altijd heel snel hun ‘investering’ zullen terugverdiend hebben.
Minister van Pensioenen Bacquelaine wou gisteren geen commentaar geven op de berekeningen.
DS, 12-12-2016 (Christof Vanschoubroek)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|