Nobelprijswinnaar Santos wil oorlog tegen drugs herbekijken
In Oslo heeft president Juan Manuel Santos van Colombia de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst genomen. Hij kreeg daarbij een staande ovatie. Vooraf benadrukte hij dat de moeilijkste tijd nog moet komen vooraleer zijn land definitief vrede zal kennen. Hij greep zijn toespraak aan om de oorlog tegen drugs opnieuw te bekijken.
Na een strijd die meer dan 50 jaar heeft geduurd, is Santos er afgelopen najaar in geslaagd een vredesakkoord met de FARC-rebellen in Colombia te beklinken. Hoewel hij dat akkoord de voorbije weken moest heronderhandelen nadat een meerderheid van de bevolking het oorspronkelijke akkoord in een referendum had verworpen, heeft deze prestatie hem toch de Nobelprijs voor de Vrede opgeleverd. In Oslo heeft hij die prijs vanmiddag opgehaald in aanwezigheid van de Noorse koninklijke familie.
Belga
Het Noorse Nobelcomité zei dat de prijs zijn "resolute en moedige" pogingen erkent om een einde te maken aan de burgeroorlog in het Zuid-Amerikaanse land. De prijs is ook een eerbetoon "aan het Colombiaanse volk", dat nooit de hoop opgaf voor een rechtvaardige vrede. Santos was een "drijvende kracht doorheen dit vredesproces", klonk het nog.
Vanmorgen benadrukte Santos nog dat de moeilijkste tijd nog moet komen vooraleer Colombia definitief vrede zal kennen. "Het tijdperk dat nu aanbreekt zal moeilijker zijn dan de onderhandelingen zelf", zei hij. "Deze stap zal veel opofferingen, doorzettingsvermogen en nederigheid vergen."
Bovendien is met de ELN nog een andere guerrillabeweging actief in Colombia. Daarmee heeft de regering nog geen vredesakkoord bereikt. De gesprekken verlopen moeizaam omdat de ELN doorgaat met ontvoeringen. Toch hoopt Santos ook met deze organisatie ooit een akkoord te kunnen sluiten, al zegt hij dat dit niet zal lukken voor het einde van zijn ambstermijn in 2018.
"Strategie veranderen"
Volgens Juan Manuel Santos is het hoog tijd om onze strategie tegenover drugs te herbekijken. Hij zei ook dat "Colombia de hoogste prijs in mensenlevens en opofferingen" heeft betaald tijdens de oorlog tegen drugs.
Die oorlog is er gekomen onder de druk van de Verenigde Staten en heeft in de eerste plaats tot doel de drugsproductie zelf aan te pakken. Vooral in Colombia is de zogenoemde oorlog tegen drugs bikkelhard gevoerd. "Na decennia vechten tegen drugshandel moeten we toegeven dat de wereld die plaag niet onder controle heeft gekregen", aldus Santos. "Het heeft geen zin een boer gevangen te zetten die marihuana verbouwt terwijl bijvoorbeeld de teelt en de consumptie toegelaten is in acht staten in de VS." Santos noemt de oorlog tegen drugs schadelijker dan alle andere oorlogen in de wereld samen.
Bron: De Redactie 10/12/2016
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.2840597
Mijn mening:
Ik hoop voor Colombia dat de strijd tegen drugs nu toch op zijn einde komt. Ze zijn hier al decennia lang mee bezig en lijken er onder Santos toch in te slagen om deze strijd te winnen, beetje bij beetje. Volkomen terecht ook dat hij de nobelprijs wint. Een strijd voeren tegen drugs in een land waar de mensen al decennia lang niets anders kennen als oorlog om drugs, en er dan nog in slagen ook. Het akoord met de FARC-rebellen is daar het beste voorbeeld van. Het is een hele taak en zo zet hij toch ook elke dag zijn eigen leven op het spel. Ik vind het Colombiaanse volk ook heel sterk omdat ze al jaren lang met dit gegeven te maken hebben. Ik zou het snappen moesten die mensen elke dag bang hebben om op straat te komen.