De regering-Michel heeft in alle stilte beslist af te stappen van het plan om een echte suikertaks in te voeren. Dat schrijven De Tijd en Het Laatste Nieuws vandaag.
Bij de onderhandelingen over de taxshift besliste de regering eind 2015 nochtans een suikertaks in te voeren. Die zou op kruissnelheid 250 miljoen euro opbrengen en moest de belastingverlaging voor personen en bedrijven mee financieren.
Koopkracht
In een eerste stap werden de accijnzen op frisdranken verhoogd. In principe zou vanaf volgend jaar een echte suikertaks worden ingevoerd op alle suikerproducten, maar bij de onderhandelingen over de programmawet, waarin de begrotingsmaatregelen staan, besliste de regering-Michel daarvan af te zien. De regering is van mening dat de taks de koopkracht van de Belgen kan verminderen, en dat is net niét de bedoeling, luidt het.
Gat in de begroting
Het uitblijven van een echte suikertaks slaat op termijn een gat in de begroting van zo'n 200 miljoen euro. Maar andere maatregelen moeten dat compenseren, zoals de verhoging van de roerende voorheffing op dividenden en intresten van 27 naar 30 procent.
Bron :
http://www.demorgen.be/economie/reg...rtaks-b96c614b/
Eigen mening : Ik vind het eigenlijk heel negatief dat ze dat afkeuren. Want de suikertaks kan er voor zorgen dat mensen veel minder suiker gaan drinken en eten en daardoor gezonder leven, maar het zou inderdaad een veel te harde impact hebben op de economie hier in België, zo zie je maar hoe suiker de wereld heeft overgenomen, hier en overal elders ter wereld. Een voorbeeld van een andere tax is dat de Alcohol industrie ook een flinke deuk heeft gekregen met de taxshift op sterke dranken. Die lijd hier ondertussen ook heel erg onder. Onze regering zal wel heel snel een nieuwe manier vinden om het betroffen bedrag te claimen.