8th December 2016, 11:27
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Sep 2016
Locatie: Mol
Posts: 47
|
|
Vooraanstaande proffen pleiten voor legale cannabis
"Legaliseer de productie en het gebruik van cannabis." Dat is de boodschap van econoom Paul De Grauwe, criminoloog Tom Decorte en toxicoloog Jan Tytgat. In een nieuw boek "Cannabis onder controle, hoe?" doen ze concrete voorstellen om cannabis te reguleren.
"We moeten cannabis reguleren", zegt De Grauwe in De Morgen. "En als je wil reguleren, dan moet je eerst legaliseren." Decorte benadrukt dat er heel veel verschillende vormen van reguleren mogelijk zijn. "Eén mogelijk model is bijvoorbeeld het commercialiseren, zoals bij tabak en alcohol. Wij willen echter niet de weg inslaan van de commercialisering, wij willen een strikt gereguleerd model", vertelde hij aan Linde Merckpoel op Studio Brussel.
Het reguleren zou moeten gebeuren volgens een systeem waarin de productie en de distributie gecontroleerd wordt toegelaten. "Dat kan via "cannabis social clubs", coöperatieve organisaties waarvan gebruikers lid worden en in beperkte mate cannabis krijgen. De overheid moet die clubs een statuut geven om cannabis te kweken en te verdelen. In Spanje bestaat dat systeem ook al."
Bestaat het risico dan niet dat na de regularisering de stap naar harddrugs sneller gezet wordt? "Dat is iets dat in de feiten tegengesproken wordt", zegt Decorte. "In Nederland wordt gebruik en bezit van kleine hoeveelheden gedoogd en daar gaat de bevolking ook niet massaal aan de cannabis. Overal ter wereld waar het gebruik gedecriminaliseerd wordt, leidt dat niet tot een spectaculaire toename van het cannabisgebruik. En zeker als je kijkt naar de voorbeelden waar het niet gaat om een commercialisering, maar om een strikte regulering. Dat is de reden waarom wij in ons boek heel concrete pistes voorstellen om bijvoorbeeld de thuisteelt, de kweek voor persoonlijk gebruik door individuen, te laten legaliseren en ook die "cannabis social clubs", zonder enig winstoogmerk."
De auteurs beseffen wel dat legalisering geen toverformule is, maar ze vinden wel dat het voordelen biedt tegenover de huidige aanpak, zoals een betere kwaliteitscontrole.
Bron: deredactie.be
8/12/2016
Eigen mening:
Wereldwijd sterven jaarlijks tienduizenden mensen door alcoholconsumptie, terwijl er in de gehele geschiedenis geen enkele sprake is van ook maar één sterfgeval te wijten aan cannabis. Ik vind het een beetje absurd dat het legaal en zelfs acceptabel is om het ene wel te consumeren, terwijl het andere naar de donkere uithoeken van de samenleving wordt verdreven. Om zelfs nog maar te zwijgen over de hoeveelheid aan belastinggeld dat elk jaar besteed wordt om cannabis te bestrijden, terwijl er zo veel meer me verdiend kan worden met dan ook nog eens de mogelijkheid om makkelijker en beter hulp te verschaffen voor diegenen bij wie het echt een verslaving is geworden.
|