Enkele post bekijken
  #1  
Oud 5th December 2016, 12:24
Ben.v*rlinden Ben.v*rlinden is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2015
Locatie: Merksplas
Posts: 69
Michel met Benelux-missie in Tunesië

Een politieke en economische Benelux-missie wil de democratische transitie in Tunesië een duw in de rug geven.

Samen met zijn collega’s uit Nederland, Mark Rutte, en Luxemburg, Xavier Bettel, start premier Charles Michel (MR) deze ochtend een tweedaags bezoek aan Tunesië. De Benelux-missie aan het Noord-Afrikaans land betekent een primeur. Voor het eerst organiseren de drie buurlanden een gezamenlijke politieke en economische missie in het buitenland. Deze versterkte samenwerking moet hun stem in Europa zwaarder laten klinken in de Europese Unie. Daarbij proberen ze hun analyse van de internationale actualiteit op elkaar af te stemmen.

Het tweedaags bezoek aan Tunesië moet de democratische transitie van het land waar zes jaar geleden de Arabische Lente ontstond, ondersteunen. In tegenstelling tot andere landen hielden Tunesië er een democratische regering aan over. Tijdens een briefing prees Michel het land als een ‘positief voorbeeld’ van de regio. Enkele maanden geleden kwam Youssef Chahed aan het hoofd van een regering van nationale eenheid. Volgens Michel geeft dit kabinet uitzicht op een ‘duurzame toekomst’.

Veiligheidsthema hoog op agenda

De premier benadrukte de noodzaak voor Europa om partners te vinden in Noord-Afrika. Het veiligheidsthema staat dan ook hoog op de agenda. Tunesië zelf kreeg te maken met enkele terroristische aanslagen (op de badplaats Sousse en op het Bardo-museum in Tunis). Bovendien vechten drie tot zesduizend Tunesiërs in het buitenland mee met terreurgroep Islamitische Staat (IS). Het land grenst aan Libië en Algerije, niet bepaald eenvoudige landen in de regio.

Maar ook de noodzaak aan investeringen staat centraal. Michel wordt vergezeld door een aantal bedrijfsleiders. Tunesië heeft dringend nood aan economische groei. De Belgische regering is bereid om drie miljoen euro aan schulden om te zetten in reële investeringen, onder meer in een digitale transitie. De torenhoge roamingtarieven in het land zijn niet van die aard om het leven van buitenlandse bedrijven te vergemakkelijken.

Asielproblematiek aankaarten

Michel kaart tijdens zijn gesprekken met de Tunesische leiders ook de asielproblematiek aan. De aanwezigheid van de premier moet de onderhandelingen tussen de verschillende administraties uit het slop halen. Na Marokko hoopt België op termijn ook met Tunesië een technisch akkoord te bereiken over de terugname van Tunesiërs die illegaal in België verblijven en bovendien criminele feiten hebben gepleegd. Michel hekelde het feit dat Europa op dit vlak helemaal in gebreke blijft.

Na de Benelux-missie trekt Michel morgenavond naar Algerije om gelijkaardige onderhandelingen te starten. Hij krijgt daarbij de hulp van staatssecretaris voor Asiel Theo Francken (N-VA). De moeilijke relatie met dat land haalde tijdens de vakantie de actualiteit nadat een illegaal in België verblijvende Algerijn twee politiemensen in Charleroi verwondde.

(bron: De Standaard 05/12/2016 http://www.standaard.be/cnt/dmf20161205_02608702)

Eigen Mening:

Het is zeer fijn om te horen dat de nog prille nauwe samenwerking tussen de leiders van de Benelux zijn vruchten afwerpt. Het is een volgens mij een begin van samenwerkingen die inderdaad voor een sterkere stem gaan zorgen in het EU parlement. België alleen heeft wel een stem maar als je met 3 landen samen aan hetzelfde touw trekt heeft dat uiteraard zijn voordelen. In de laatste alinea schrijft men dat Michel vind dat de EU te weinig bezig is met het terugbrengen van illegalen naar hun thuisland. Daar moet ik hem zeker gelijk in geven. De EU is nu teveel bezig met opvang en plaatsing van de illegalen maar hoe kunnen wij op een mensvriendelijke manier ook de mensen terugsturen. Daarom is het volgens mij heel belangrijk dat Michel, Rutte en Bettel goede banden kunnen smeden met Tunesië en dat het een voorbeeld is voor de andere landen in die regio.
Met citaat antwoorden