Politiemensen kunnen met bepaalde toelagen tot meer dan 8.000 euro extra verdienen in twee maanden tijd. Maar de controle of die extra prestaties ook echt plaatsvinden, schiet tekort. Dat blijkt uit een audit van het Rekenhof, waarover De TIjd bericht.
De agenten moeten hun prestaties zelf in het computersysteem Galop registreren. Dat wordt gevalideerd door de hiërarchie, maar het is niet gekoppeld aan het systeem dat de tijden registreert. Het is niet duidelijk wie wat moet controleren en welke controles moeten gebeuren, stelt het Rekenhof, dat vraagt om meer aandacht te besteden aan het verifiëren van het aantal overuren dat politiemensen opgeven.
Het Rekenhof ziet ook een 'hoog risico' in de manier waarop de loongegevens door de politie naar Financiën worden verstuurd. De beveiliging is ontoereikend en het is ook niet zeker of de gegevens die worden opgegeven wel correct zijn.
Formaliseren
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) liet begin oktober weten dat hij geen bijzondere opmerkingen had bij de vaststellingen en de aanbevelingen, en dat hij erop zal toezien dat 'bruikbare initiatieven worden genomen om tegemoet te komen aan de aanbevelingen, onder andere door de procedures te formaliseren'.
Bron:
http://www.standaard.be/cnt/dmf20161202_02603822
Eigen mening: Politieagenten in ons land trekken hun basisloon met gemiddeld 27% op dankzij premies. Deze premies krijgen ze voor prestaties in het weekend en op feestdagen, voor nachtwerk en de uurtoelage voor extra dienstprestaties. De agenten moeten deze prestaties zelf in het computersysteem registreren. Zo bestaat de kans dat politieagenten niet-geleverde prestaties toch aangeven. Ik vind het belangrijk dat dit veranderd. Het is absurd te denken dat politieagenten geen fraude plegen. Het zijn ook maar gewone mensen. Hun inkomen bestaat immers voor bijna 1/3 uit deze premies. Dat maakt de kans erg groot dat er eens wat meer aangegeven wordt dan werkelijk het geval is. Het is van belang dit na te kijken. Een heel groot deel van het budget wordt opgesoupeerd door de personeelskosten. Zo kan er extra budget vrijkomen om de politietaken beter uit te voeren.