Enkele post bekijken
  #1  
Oud 1st December 2016, 09:19
Lucas.V*nkerckhoven Lucas.V*nkerckhoven is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2016
Locatie: Herenthout
Posts: 48
Steeds meer jonge mensen raken met hiv besmet

Wereldwijd raken steeds meer jonge mensen met hiv besmet. Het totale aantal mensen dat het virus oploopt, neemt evenwel af. Dat schrijft Unicef in een rapport. Daarin stelt het VN-kinderrechtenfonds een aantal maatregelen voor om de ziekte terug te dringen.

Vandaag 1 december is het Wereldaidsdag. Hoewel wereldwijd steeds minder mensen een hiv-besmetting oplopen, het virus dat aids veroorzaakt, gaat het aantal besmettingen bij jonge mensen in stijgende lijn. Dat staat te lezen in "For every child: end aids", een nieuw rapport dat Unicef vandaag voorstelt.

In 2015 alleen al kwamen 41.000 tieners door de ziekte om het leven. Indien niks verandert, zal het aantal nieuwe hiv-besmettingen onder jongeren stijgen van 250.000 per jaar nu naar 400.000 per jaar in 2030.

"Mix van interventies nodig"

"Aids is met name dodelijk voor jongeren, omdat ze minder trouw hun medicijnen slikken dan andere leeftijdscategorieën. Ze leven onregelmatiger en zijn seksueel actief", aldus Jolijn van Haaren, hiv/aids-deskundige bij Unicef Nederland. "Om deze groep effectiever te behandelen en te verhinderen dat ze het virus niet overdragen, is een mix van biomedische, sociale en economische interventies nodig."

Volgens Unicef kan de ziekte specifiek onder tieners worden teruggedrongen door enkele maatregelen, onder meer de kwetsbaarheden van tieners centraal stellen in hiv-preventie, genderdiscriminatie tegengaan en seksueel geweld tegen meisjes een halt toeroepen.

Sub-Sahara-Afrika

Wereldwijd leven bijna 2 miljoen tieners met hiv. In Sub-Sahara-Afrika lopen meisjes meer risico dan jongens. Daar vinden drie op de vier nieuwe infecties plaats onder meisjes. "De wereld heeft veel vooruitgang geboekt in de strijd tegen aids, maar het gevecht is nog lang niet voorbij, vooral niet voor kinderen en tieners," zegt Unicef-directeur Anthony Lake.

Bron: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.2832969

Dit moet ernstig genomen worden. Dit cijfer zou vandaag de dag niet meer mogen stijgen. Er zijn genoeg middelen om besmetting tegen te gaan. De jongeren worden in de arme landen misschien te weinig ingelicht over het gevaar van hiv. De kennis in de derde wereld over voorbehoedsmiddelen is ook te schaars. Hier moet iets aan gedaan worden want aids is een gevaarlijke ziekte. Het aantal besmetting zou anno 2016 niet meer mogen stijgen maar zou enkel nog maar moeten dalen. Zoals in het artikel staat is het gevecht inderdaad nog lang niet voorbij, we moeten maatregelen blijven nemen.
Met citaat antwoorden