Er worden te veel jongeren, gediscrimineerd aan de ingang van clubs of danscafés, stellen zes Brusselse parlementsleden. Vorige week hebben ze een nieuwe reeks maatregelen neergelegd.
Vijf. Zoveel klachten ontving de politie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vorig jaar van mensen die naar eigen zeggen onterecht de toegang tot een discotheek werden ontzegd. Nochtans is het probleem veel groter dan dat, meent Brussels parlementslid Fatoumata Sidibé (Défi). Ze gelooft dat dagelijks honderden feestvierders door portiers worden tegengehouden omwille van hun afkomst, geaardheid of geslacht.
Op Sidibés initiatief werd een resolutievoorstel ingediend in het parlement, dat ook ondertekend werd door PS, cdH, Open Vld, CD&V en sp.a. Een van de maatregelen gaat over het omzetten van een Europese richtlijn uit 2004 over het bestrijden van discriminatie naar een ordonnantie. "Hierdoor moeten slachtoffers niet langer bewijzen dat ze gediscrimineerd zijn, maar is het aan de portiers om te bewijzen dat hij geen vooroordelen had tegenover deze mensen."
Sms-nummer en camera's
Brigitte Grouwels, die zich als christendemocrate mee achter de resolutie schaarde, benadrukt dat die ordonnantie maar een deel is van het verhaal. "Veel belangrijker is dat dit doordringt in de hoofden van de portiers en eigenaars van discotheken." Vandaar dat het voorstel ook een actieplan omvat.
Verder willen de leden een centraal sms-nummer lanceren, waarop discriminatie meteen gesignaleerd kan worden. Bewakingscamera's aan de ingang moeten helpen nagaan of een klacht terecht is. "Ook het buiten uithangen van het clubreglement moet voor meer duidelijkheid zorgen. Zo kunnen buitenwippers geen regels verzinnen."
Of deze maatregelen een verschil zullen maken, durft gelijkekansencentrum Unia niet te zeggen. "Het is altijd moeilijk te bewijzen dat een geweigerde toelating rechtstreeks verband houdt met de bijvoorbeeld de afkomst van de melder." De camera's zouden kunnen helpen, stelt woordvoerder Bram Sebrechts. "Maar vooraleer we deze maatregel steunen willen we een advies van de Privacycommissie."
Een centraal sms-nummer lanceerde Unia een jaar geleden al in Gent, de evaluatie volgt pas in 2017. "We hebben nog geen duidelijke aanwijzing dat het werkt voor individuele meldingen. Wel kunnen we nu al zeggen dat deze sms'en helpen om het probleem te monitoren. We kunnen zo zien welke discotheken feestgangers systematisch weigeren."
De parlementsleden hopen dat de maatregelen ten laatste in 2019 in werking zullen treden.
Bron: De Morgen
Link: demorgen.be
Auteur: Femke Van Garden
Datum: 29/11/2016
Eigen mening: Ik vind het jammer dat er vandaag nog zo vaak discriminatie voorkomt. De samenleving zou nu toch wel moeten inzien dat iedereen gelijk is, zelfs wanneer iemand een andere huidskleur, geaardheid ... heeft. Iedereen heeft het recht om uit te gaan en mag dus niet tegengehouden worden. Wanneer iemand gediscrimineerd wordt is het niet aan hen om dit te bewijzen, maar aan de andere om het tegendeel te bewijzen. Het is natuurlijk vaak het woord van de ene tegen het woord van de andere. Daarom is de toekomstige maatregel voor een sms-nummer een goed idee. Het is wel jammer dat deze regel pas in 2019 in praktijk zal worden omgezet. Ik ben er zeker van dat dit zal helpen.