Vlaming hamstert neussprays nu ze nog worden terugbetaald
Binnen enkele maanden worden neussprays op basis van corticoïden niet meer terugbetaald. De Vlaamse apothekers zien nu het aantal voorschriften flink stijgen. 'Ik kan het begrijpen, maar niet goedpraten.'
De Vlaamse apothekers zien de voorschriften voor neussprays op basis van corticoïden met tientallen binnenkomen. Dat schrijft het vakblad De Apotheker vandaag. Heel wat patiënten vrezen dat hun spray, die nu voorgeschreven is en ook terugbetaald, op 1 januari weliswaar vrij in de apotheek te koop zal zijn, maar dat hij dan ook volle pot zal moeten betalen en het hem dus meer zal kosten.
De Vlaming is er niet gerust in. Uit een rondvraag bij zowel Vlaamse als Waalse apothekers - van Oostende tot Aarlen - blijkt dat vooral in Vlaanderen heel veel patiënten nu snel naar hun arts gaan om een stapeltje voorschriften voor neussprays op basis van corticoïden te halen. Van deze sprays wordt gezegd dat ze, in het kader van de besparingsmaatregelen in de zorg, vanaf 1 januari vrij van voorschrift zullen worden en daardoor ook niet langer terugbetaald. Veel patiënten willen dan ook nu nog gebruik maken van de terugbetaling om een voorraad in te slaan.
Vreemd genoeg leeft het item minder aan de Franstalige kant van ons land. Volgens Franstalige apothekers is de Waalse burger minder op de hoogte van de nakende besparingen. 'Maar als we de patiënt duidelijk maken dat zijn spray hem meer zal kosten, dan zien we wel dat hij zegt dat hij nog voor het einde van het jaar een doktersbezoek wil plannen om alsnog een voorschrift te halen. Wij vermoeden dat wij vooral in december zeer veel voorschriften binnen zullen krijgen', zegt een apotheker uit Aarlen.
Niet verantwoord
Over de maatregel zelf wordt nog altijd onderhandeld maar het mag ondertussen wel duidelijk zijn dat het onmogelijk is dat deze maatregel vanaf 1 januari 2017 in voege zal zijn. Om van voorschriftplichtig naar voorschriftvrij over te schakelen, moeten de farmabedrijven zelf een aantal administratieve stappen zetten die tijd vragen. Daarom is nu de datum van 1 april als veel meer realistisch voorop geschoven. Bovendien wordt ook verwacht dat de sprays op basis van corticoïden veel goedkoper zullen worden een keer ze voorschriftvrij op de markt verschijnen. Bij dit soort geneesmiddelen is de concurrentie immers groot.
Lieven Zwaenepoel van de Algemene Pharmaceutische Bond, de overkoepelende belangenorganisatie van de apothekers, is helemaal niet verrast over het hamstergedrag van de patiënten. 'Het is inderdaad zo dat we een grote vraag naar neussprays krijgen en dat is niet verrassend. Als er signalen zijn dat er een maatregel op komst is die mensen geld zal kosten, dan is dat een normale reactie van hun kant', zegt hij. 'Ik kan het dus begrijpen, maar niet goedpraten.'
'Eigenlijk is het niet verantwoord dat een arts zo veel voorschriften voor één patiënt uitschrijft, terwijl het eigenlijk ook niet zou mogen dat een apotheker daarin meegaat. Alleen heeft de apotheker weinig keuze, aangezien hij het voorschrift van de arts moet volgen. Het is jammer dat de nadruk niet wordt gelegd op de toegankelijkheid van dit soort geneesmiddelen. En ja, ik verwacht dat de prijs zal dalen een keer die sprays vrij in de apotheek te koop zijn.'
Bron: Knack,
http://www.knack.be/nieuws/gezondhe...mal-782205.html, 28/11/16, 10u19.
Eigen mening: De Belgen in het algemeen zijn duidelijk niet volledig op de hoogte van de exacte veranderingen. Ze beseffen niet dat de prijs voor neussprays op termijn gaat dalen. En dat het nu een fout is als ze nu een voorraad gaan inslagen. Alsof het een echte verslaving is die ze zo goedkoop mogelijk willen houden. Ik vind het ook heel onverantwoord dat de dokters zoveel neusspray voorschrijven aan de patiënten. En ze kunnen het excuus niet gebruiken dat ze ziek zijn want de apothekers krijgen aanzienlijk meer voorschriften voor neussprays en ook meerdere per patiënt. Dokters zouden moeten nadenken voor de blindelings hun patiënten zoveel neusspray geven. Ze zouden ook in gedachten moeten houden dat er wel degelijk mensen verslaafd zijn aan neusspray.