25th November 2016, 08:09
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Sep 2016
Locatie: Mol
Posts: 47
|
|
1 op de 5 Belgen vindt dat seks zonder toestemming kan
Uit een onderzoek in opdracht van de Europese Commissie blijkt dat 18 procent van de Belgen vindt dat seks zonder toestemming kan worden gerechtvaardigd "onder invloed van drank en drugs". Dat schrijft De Standaard. De Belgen scoren zo slechter dan het Europese gemiddelde. Er gaan bovendien meer vrouwen akkoord met de stelling dan mannen.
16 procent van de Belgen vindt bovendien dat seks zonder toestemming moet kunnen als het slachtoffer uitdagende kledij draagt. 14 procent, tot slot, vindt verkrachting aanvaardbaar wanneer het slachtoffer zich niet fysiek verweert of uitdrukkelijk "neen" zegt. In totaal geeft 40 procent van de ondervraagde Belgen aan akkoord te gaan met minstens één van de beschreven situaties. Het Europese gemiddelde ligt op 27 procent.
"Dat zijn opvallende resultaten", zegt Liesbet Stevens van het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen aan De Standaard. "Die tolerantie tegenover seksueel geweld komt volgens mij omdat er in het verleden in België relatief weinig aandacht is gegaan naar de problematiek."
Opvallend is ook: meer vrouwen dan mannen gaan akkoord met de stelling dat verkrachting gerechtvaardigd is als het onder invloed gebeurt of als het slachtoffer uitdagende kledij draagt. "Omdat vrouwen het meeste risico lopen om slachtoffer te worden, hebben zij de neiging om sneller de schuld bij het slachtoffer te leggen", legt Stevens uit. "Daarmee houden ze de illusie in stand dat ze door hun gedrag kunnen vermijden om slachtoffer te worden."
Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA) start binnenkort met een campagne bij studenten, die zich expliciet richt op daders.
Bron: deredactie.be
25/11/2016
Eigen mening:
Nee is nee, dat zegt men ondertussen al jarenlang wanneer het aankomt op het niet te verantwoorden gedrag van seksuele aanranding. Maar hierbij vergeet men vaak dat geen ja ook als nee wordt aanzien. Tenzij alle betrokkenen de expliciete toestemming hebben gegeven, is er spraken van verkrachting. Dit is dus ook van toepassing wanneer deze toestemming werd gegeven onder invloed van alcohol of drugs, een persoon is wettig niet in staat om in die toestand rationeel te denken en is ook hier sprake van verkrachting. De kledij die iemand draagt, is volledig de keuze van die persoon en heeft dus niemand anders het recht om te zeggen dat het uitdagend genoeg is om aan te randen.
|